In 4 stappen naar een Content Audit

Een periodieke content audit is goed voor de blijvende optimalisatie van je website.

Wat is een content audit? Met een content audit analyseer je de bestaande content van je website. Dit is een essentiële stap binnen je contentstrategie. Welke content is aanwezig? Draagt deze content bij aan het behalen van de doelstellingen van je bedrijf? En is de content überhaupt nog up-to-date? Pas wanneer je een goed beeld hebt van je huidige content kun je analyseren of deze werkt en waar nog kansen liggen.


Stel, je staat aan het begin van de ontwikkeling van een nieuwe website. Dan is deze frisse start een uitgelezen moment om te checken hoe je huidige content presteert. Een periodieke content audit is goed voor de blijvende optimalisatie van je website, een aanpak die goed aansluit op Growth Driven Design.

 

Problemen tackelen met een content audit

Naast een periodieke controle en als opfrissing voorafgaand aan een nieuwe website, kun je een content audit ook gebruiken om een aantal problemen te tackelen. Hieronder vier voorbeelden van problemen waarbij een content audit zinvol is:

 • Genoeg verkeer, maar weinig qualified leads
 • Onduidelijke waardepropositie = onduidelijke content
 • Je blog draagt niet bij aan sales
 • Blog abonnees lezen je content niet

 

Genoeg verkeer maar weinig qualified leads

Wanneer je leads niet goed analyseert, weet je niet of de bezoekers die binnenkomen op je website wel relevant zijn voor je merk of product. Trek je met de content op je website het juiste publiek? Je bezoekersaantallen zijn dan misschien wel hoog, maar wie weet converteren zij helemaal niet. 

 

Onduidelijke waardepropositie = onduidelijke content

Veel bedrijven werken vanuit een waardepropositie. Deze is helaas niet altijd even duidelijk voor iedereen binnen het bedrijf. Als de propositie niet voor iedereen duidelijk is, vloeit dit door in de content en werkt dit verwarrend voor de lezer. Met dit in gedachte kun je hier tijdens een content audit extra alert op zijn.

 

Je blog draagt niet bij aan sales

Veel bedrijven hebben een blog. Maar wordt er wel optimaal gebruik van gemaakt? Tijdens een content audit check je of jouw blog content bezit voor lezers in alle drie de fases van de buyer’s journey: de awareness-, consideration- en decision fase. Een goede blog prikkelt en inspireert de lezer en trekt bezoekers zo door de verschillende fases. Op die manier kan een blog bijdragen aan sales. Als je tijdens een content audit ontdekt dat het merendeel van de blogposts alleen gericht is op de awareness fase, weet je dat daar ruimte ligt voor verbetering.

 

Blog-abonnees lezen je content niet

Ook als je veel blog abonnees hebt, maar je blogposts weinig gelezen worden, is een content audit slim. Misschien is je blogcontent door de jaren heen zijn doel voorbijgeschoten en niet meer nuttig voor je lezers. Analyseer welke berichten goed werden gelezen en welke minder goed. Zo kun je nagaan welke onderwerpen goed aansluiten op de behoefte van je lezers. Waarom hebben zij zich in eerste instantie op je blog geabonneerd?

 

Welke 4 stappen zijn er nodig voor een content audit?

Dus, het is tijd voor een content audit? Waar begin je dan precies? Nog voordat je met de audit start, zul je eerst moeten bepalen wat de doelen van je organisatie zijn. Zolang je deze doelen niet helder voor ogen hebt, weet je ook niet of je huidige content werkt. Met je doelen duidelijk in kaart kun je aan de slag met de volgende vier stappen:

 • Content in kaart brengen; de inventarisatie
 • Categoriseren
 • Prestaties van de content waarderen
 • Aanbevelingen doen

 

Content in kaart brengen

De eerste stap: alle content inventariseren. Klinkt dat als een enorme klus? Dan heb je gelijk. Maar het is erg belangrijk om hier genoeg tijd en aandacht aan te besteden. Voor een grote website kun je ervoor kiezen om te beginnen met een specifiek segment. Start je content audit bijvoorbeeld met de pagina’s van de dienst waar op dit moment nog veel winst te behalen valt.

 

Met 'alle content' wordt ook echt alle content bedoeld, zowel online als offline. Dus niet alleen alle wegpagina’s, maar ook bijvoorbeeld flyers, brochures of powerpoint presentaties die worden gebruikt voor klanten.

 

Erg interessant is om eens te kijken welke vragen binnenkomen bij de klantenservice. Zijn er standaard antwoorden die worden gebruikt? En de communicatie via e-mail, Facebook interactie en bijvoorbeeld blog reacties? Al dit soort communicatie kan inzicht geven in de vragen die bij klanten spelen. Door dit soort vragen inzichtelijk te maken, kun je er met je content op inspelen.
 

Categoriseren

Alle content die je inventariseert, plaats je overzichtelijk in een spreadsheet. De volgende stap is om deze content te categoriseren. De basisopzet van een content audit is als volgt:

 

 • Titel
 • Buyer’s journey stage (Awareness, Consideration of Decision)
 • Content type/format
 • Buyer persona
 • Onderwerp
 • Prestatie
Content audit

Prestaties van de Content waarderen

De derde stap van je content audit is om de prestatie van je content te waarderen. Hoe waardevol is de content? En in hoeverre draagt hij bij aan het bereiken van je doelen? Je kunt content waarderen op een aantal verschillende punten:

 

 • Sluit de content goed aan op het doel van de pagina?
 • Is de boodschap duidelijk voor de lezer? Wordt er gebruik gemaakt van titels, tussenkoppen etc.?
 • Spreekt de content de klant aan? Gebruik je de juiste tone of voice?
 • Is de tekst goed geschreven?
 • Is de content nog actueel en correct?
 • Is de content vindbaar? Welke metadata is van belang?

 

Je waardeert alle content op bovenstaande punten met een cijfer, bijvoorbeeld van 0 tot 5. Zo zie je per punt welke content goed scoort en krijg je met een gemiddelde van alle punten snel inzicht in welke content goed scoort en welke niet. 

 

Aanbevelingen doen

Aan de hand van je bevindingen hierboven kun je nu aanbevelingen doen. Is er content die ontbreekt of content die juist overbodig is? Ook kun je bekijken of je content bezit die je kunt hergebruiken. Een blogreeks van een aantal jaren geleden is misschien nog steeds relevant en interessant voor hergebruik in de vorm van een whitepaper of e-book. Kijk ook of er een bepaald type content ontbreekt: worden alle buyer persona’s aangesproken? Is er een fase in de buyer’s journey waar nog onvoldoende content voor is gecreëerd? 

 

Als het goed is heb je nu een goed overzicht van de content die je hebt en weet je waar nog kansen liggen. Op die manier kun je jouw website en andere vormen van communicatie optimaliseren. Zie het niet als een eenmalig project, maar als een grote schoonmaak die eens in de zoveel tijd orde schept in je huishouden. Als je de content audit periodiek herhaalt, weet je wat je aan content hebt, waar nog kansen liggen en voorkom je problemen.