5 pijlers voor een ijzersterke online presence

Je bedrijf timmert lekker aan de weg. Je hebt een website, post maandelijks iets op Facebook en weet je weg te vinden naar LinkedIn voor potentiële werknemers. Top! Maar toch voelt het niet als een overtuigend geheel. Als een goed verhaal met een gedegen strategie. Als een sterk merk, zichtbaar en herkenbaar voor je doelgroep. En ook je conversies vallen tegen. Wil je aan de slag met je online presence? Weet dan dat een sterke online positionering alles te maken heeft met synergie. Ofwel: alle inspanningen op het gebied van ‘online’ moeten elkaar versterken. Hoe dat precies zit? Daar kunnen we uren over vertellen. Maar laten we beginnen bij het begin: de 5 basis pijlers voor een sterke online positionering.

 

1. Concrete doelstellingen

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, dus doen we het nog maar eens: doelstellingen, doelstellingen, doelstellingen. Al je marketingactiviteiten komen hieruit voort. Het zou toch zonde zijn als je uren besteedt aan een blog die de verkeerde doelgroep naar je website trekt? Of kostbare euro’s uitgeeft aan een campagne zonder al te veel zichtbaar resultaat? Om gericht aan de slag te gaan met een website of online marketing ontkom je er niet aan. Formuleer je doelstellingen zo concreet mogelijk. Wil je jouw naamsbekendheid vergroten? Verwacht je 10 contactaanvragen per maand? Of mik je op het bouwen van een sterkere community op social? Zonder doelstellingen, geen strategie!

 

2. Branding en communicatie

Ongeacht de strategie betekent online presence simpelweg: ‘zichtbaarheid’. Je wil je merk, product of dienst onder de aandacht brengen bij de juiste doelgroep. Maar hoe wil je jezelf profileren binnen de markt? Wat onderscheidt jou ten opzichte van de concurrentie? En wat ga je communiceren? Een ijzersterk merkverhaal is een goed begin. Deze omschrijft wie je bent, wat je doet en wat potentiële klanten van je kunnen verwachten. Uiteraard in een ‘tone of voice’ die past bij je merk. We noemen dat branding. Het merkverhaal vormt het vertrekpunt van je communicatie, maar ook je visuele identiteit is minstens zo belangrijk. Denk aan je huisstijl, logo en alle andere visuele uitingen. Ook die zijn bepalend voor je merk.

3. Eersteklas, user friendly website

Branding op orde? Mooi, dan kunnen we door. Online presence heeft natuurlijk alles te maken met je website. Want naast een goed verhaal en sterke visuele identiteit is een goede, betrouwbare website key. Onthoud hierbij: een website is nooit het einddoel, maar slechts een middel. Technisch moet hij gewoonweg in orde zijn. Is dit niet het geval? Dan staat dit de gebruikerservaring aardig in de weg. Je branding en design kunnen nog zo goed zijn, maar als bezoekers geen positieve ervaring hebben op je website haken ze af. User Experience is een mooie term die daaraan gekoppeld is. Zorg ervoor dat bezoekers makkelijk hun weg vinden en daarbij niet gehinderd worden door falende techniek. Vind je het lastig om doelstellingen te vertalen naar een concreet plan voor een nieuwe website? Download dan onze whitepaper ‘De perfecte website briefing’.

4. Performance gedreven online marketing

Net als dat een sterke branding weinig voorstelt zonder goed functionerende website, is een technisch uitstekende website niks zonder online marketing. Want je website kan nog zo’n goed verhaal hebben en gebruiksvriendelijk zijn, als hij niet gevonden wordt, heb je er niks aan. Met performance gedreven online marketing bedoelen we alle acties die bijdragen aan het behalen van je doelstellingen. Niet te verwarren met ‘performance based marketing’, waarbij alle acties direct leiden tot zichtbaar resultaat. Want naast doelstellingen gericht op bezoekersaantallen of conversies, zijn doelstellingen rondom branding en zichtbaarheid vaak minstens zo belangrijk. Deze laatste zijn natuurlijk een stuk moeilijker meetbaar, maar dragen evengoed positief bij aan je online presence.

5. Analyse en optimalisatie

En punt 5, hopelijk een inkopper: analyse en optimalisatie. Ook al heb je overal goed over nagedacht, het succes blijkt pas in de praktijk. Durf gaandeweg bij te sturen en gemaakte keuzes te herzien. Misschien blijkt het gekozen beeldmateriaal toch niet aan te sluiten bij de doelgroep. Of misschien werd die ene whitepaper minder goed ontvangen dan je had gehoopt. Geen paniek. Leer van deze inzichten en gebruik ze voor de toekomst. A/B-testing is een uitstekende manier om hier pro-actief mee aan de slag te gaan. En wees gerust, een sterk merk bouw je niet in één dag. Juist in de online wereld is het belangrijk om mee te bewegen met alle dagelijkse nieuwe ontwikkelingen.

Creative, tech & performance

Bij EnoRm geloven we heilig in de synergie van verschillende disciplines voor online succes. Om die reden stroomt dit principe door de gehele flow van onze organisatie. EnoRm is daarom onderverdeeld in drie afdelingen: Creative, Tech en Performance. Samen werken we keihard aan jouw online succes. Ben je benieuwd naar onze werkwijze of wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.