Het geheim van een goede tekst?

Waarom een copywriter het geheim is van een goede tekst.

Als (online) copywriter werk ik op de marketingafdeling van EnoRm. Hier schrijf ik teksten. Het doel van mijn teksten is niet alleen om mensen te informeren, maar vooral om mensen te overtuigen. Meestal overtuig ik ze om iets te doen of om iets te kopen. De type teksten die ik schrijf zijn onder andere blogs, e-books, advertenties, webteksten, nieuwsbrieven, whitepapers en social media berichten. 

 

Zo schrijf ik bijvoorbeeld teksten voor Forza Refurbished, webshop in refurbished devices. Ik zou je kunnen mailen en je letterlijk vragen of je alsjeblieft een refurbished iPhone bij mij wil kopen. Bijvoorbeeld zo:

‘Hi, wij verkopen refurbished iPhones. Ze zijn goedkoop en van goede kwaliteit. Dus, koop nu een iPhone bij Forza Refurbished!’

Waarschijnlijk word je niet heel vrolijk van deze mail. Sterker nog, misschien raak je wel geïrriteerd. Want wat moet je met een refurbished iPhone? En waarom zou je er een bij Forza Refurbished kopen? Je ogen dwalen over het scherm op zoek naar de ‘unsubscribe button’. En terecht.
 

Het is de taak van mij als copywriter om dit te voorkomen. Hoe dat werkt? Ik heb mijn leven als copywriter streng toegewijd aan drie gouden regels:

 

  1. Onderbreek mensen niet ongevraagd met ongewenste content
  2. Bied toegevoegde waarde, vraag niet om een gunst
  3. Dwing mensen niet om bij je te kopen, maar zorg dat ze uit eigen beweging interesse krijgen in je merk

 

Deze regels staan geheel in lijn met de Inbound Marketing strategie. In volgende blogs zal ik meer vertellen over het schrijven van goede content.

 

Overtuigende teksten

In tegenstelling tot fictieschrijvers of journalisten, schrijf ik als copywriter altijd met een dubbele agenda. Het sleutelwoord hierin is overtuigen. Ik wil de lezer overtuigen van jouw expertise en kennis, maar hem vooral over laten gaan tot actie. Die actie kan klein zijn, zoals het inschrijven voor een nieuwsbrief, het downloaden van een whitepaper of het klikken op een advertentie. Maar is bij voorkeur groot: het overgaan tot aankoop van een product of het afsluiten van een dienst. 

 

Met de komst van Inbound Marketing wordt mijn rol als copywriter steeds belangrijker. Waar (online) marketing vroeger veel meer draaide om het pushen van een boodschap, ben ik constant bezig met het aanspreken, bereiken en overtuigen van mensen.

 

Schrijven in naam van een klant

Dat vraagt om grote veelzijdigheid en creativiteit van de copywriter. Ik schrijf voor tal van opdrachtgevers. De webshop van Forza Refurbished, schoonmaakbedrijf Hofkens HIG, Mercedes-Benz dealer Rüttchen en vloerenspecialist Forbo Flooring. Om er maar een paar te noemen. 

 

Om die reden moet een copywriter veelzijdig zijn. Ik moet me snel kunnen verdiepen in allerlei onderwerpen en mijn eigen ego opzij kunnen zetten, omdat ik schrijf in naam van een klant. Onderzoek is een groot onderdeel van mijn werk en belangrijk om de taal te kunnen spreken van de doelgroep. Elke schrijver heeft zijn eigen stijl, maar als copywriter is die ondergeschikt aan die van de klant. Samen bepalen we de juiste tone of voice. 

 

SEO copywriting

Ik krijg vaak de vraag of ik ook teksten schrijf voor Google? Het antwoord is ja en nee. Bij het schrijven van webteksten houd ik rekening met zoekwoorden waarop goed gescoord wordt in zoekmachines. Deze laat ik terugkomen in de tekst. Ik gebruik duidelijke titels om aan te geven waar een alinea over gaat. Dat leest niet alleen makkelijk voor jou, maar wordt door Google ook erg gewaardeerd. 

 

Maar een tekst schrijf ik nooit voor Google. Ik schrijf voor mensen. Mijn tekst is altijd gericht op de lezer, want die moet hem begrijpen en er iets mee doen. Een tekst moet voor de lezer waardevol zijn. En met een waardevolle tekst, scoor je tegenwoordig gelukkig ook hoger in Google.

 

Content: een van de belangrijkste onderdelen van je Inbound Strategie

Dus, copywriting is een vak. Het is een kunst om met de juiste woorden klanten te overtuigen tot een actie. Ik hoor dan ook regelmatig om mij heen dat mensen dit erg moeilijk vinden. De meesten weten wel wat ze willen zeggen, maar krijgen het niet goed op papier. Wanneer een website staat, is het ook vaak de content die achter blijft. Terwijl content een van de belangrijkste onderdelen is van je Inbound Marketing strategie. Kun jij ook wel wat hulp gebruiken met jouw teksten? Of wil je sparren over een goede contentstrategie? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of per telefoon.