Statuscodes

De 13 belangrijkste statuscodes uitgelegd

Je hebt het vast wel eens meegemaakt; terwijl je over het internet struint, stuit je op een 404-pagina, ‘de server kan de opgevraagde pagina niet vinden’. 404 is een zogenaamde statuscode die vertelt wat de status van de pagina is. Naast 404 zijn er tal van andere statuscodes. Zo heb je misschien ook al eens gehoord van een 301 of 302. 

 

Maar wat betekent welke code ook alweer? Je hebt ze in het verleden al eens eerder opgezocht, maar moet je geheugen nu toch weer even opfrissen. Heel herkenbaar! Om die reden geven we in deze whitepaper een duidelijk overzicht van de meest belangrijke statuscodes. Je leest niet alleen wat de codes betekenen, maar ook waarom ze belangrijk zijn voor je eigen website.

 

Statuscodes voor zoekmachines

Wanneer een bezoeker of een zoekmachine een pagina op je website bezoekt, wordt de betreffende pagina opgevraagd bij de server. Een bezoeker doet dit handmatig, door de URL in te voeren in zijn browser of door te klikken op een link. Een zoekmachine doorzoekt je website met een zogenaamde spider. Dit wordt ook wel ‘crawlen’ genoemd. De server geeft in beide gevallen een statuscode weer, als reactie op het verzoek om de pagina weer te geven. Die code geeft de browser of de zoekmachine informatie over de status van de pagina. Is deze goed bereikbaar of gaat er misschien ergens iets mis?

Als het goed is, ervaart de bezoeker of de zoekmachine geen probleem bij het opvragen van de pagina. Als er wel iets mis is met de pagina, communiceert de server dit via de statuscode. Het is zowel voor de bezoeker als de zoekmachine erg belangrijk dat alle pagina’s van je website goed bereikbaar zijn. Dit draagt namelijk bij aan een goede gebruikerservaring voor de bezoeker. Maar ook voor SEO is dit erg belangrijk. Een statuscode als 404 zal vroeg of laat door Google worden afgestraft. 

 

Algemene betekenis statuscodes

Statuscodes bestaan uit een drietal cijfers. Uit het eerste cijfer van de code valt af te lezen wat voor soort status het betreft:

 

1** - Codes die beginnen met een 1 zijn informatief.

2** - Codes die beginnen met een 2 zijn succesvol.

3** - Codes die beginnen met een 3 hebben te maken met een verwijzing (redirect).

4** - Codes die beginnen met een 4 hebben te maken met een fout bij de aanvrager.

5** - Codes die beginnen met een 5 hebben te maken met een fout bij de server. 

 

Sommige statuscodes komen vaker voor dan andere. In onderstaande whitepaper zetten we de 13 belangrijkste statuscodes en hun betekenis overzichtelijk op een rij. 

 

Download de Whitepaper

13 belangrijkste statuscodes

200 - 301 - 302 - 303 - 401 - 403 - 404 - 500 - 501 - 502 - 503 - 504 - 505

 

Klik hier