De sleutel tot een succesvolle website

Een website bouwen is tegenwoordig geen rocket science meer. Grote kans dat het neefje van de zus van je buurvrouw op zijn zolderkamertje in een paar avonden een leuke website in elkaar zet. Met tools als Wix of Content Management Systemen (CMS) als Wordpress, is het een fluitje van een cent geworden. Als je kundig genoeg bent om de afwas te doen, kun je ook een site bouwen!

 

Maar het bouwen van een website en het bouwen van een succesvolle website is een wereld van verschil. Het is een utopie om te bedenken dat wij of jij precies weet waar een website aan moet voldoen om de doelgroep te bereiken. Natuurlijk heeft onze ervaring geleerd wat de do’s and don’t zijn, maar wij weten niet van iedere branche wat wel en wat niet werkt. Toch is er een eenvoudige manier om een website succesvol te maken. Het antwoord is daarom simpel: denk aan de gebruiker.

 

Vroeger was alles beter. Toch?

Laten we eens een jaar of 5 terug in de tijd gaan. Destijds duurde het ontwikkelen van een website maar liefst zes maanden tot een jaar. Allerlei afdelingen werden betrokken bij de ontwikkeling en iedereen moest er wat van vinden. Alle meningen waren essentieel en moesten hierin verwerkt worden. Tot slot vond de directie dat die ene specifieke functionaliteit ook toegevoegd moest worden aan de website. Anders kon de website echt niet live! Ruim 10 maanden later was de website daar en ging deze live. Vervolgens keek niemand meer naar de website om, behalve om eens in maand een nieuwsbericht te plaatsen. Drie jaar later kwam men tot de conclusie dat er weer een nieuwe site moest komen.

 

Deze tien maanden werk, waarvan we dachten dat het de juiste manier was, zijn allang niet meer aan de orde. Tegenwoordig werken we naar een snelle livegang toe en bouwen we data op. Met in het achterhoofd altijd de gebruikersbehoefte.

 

Bepaal de essentials

We willen toewerken naar een zogenaamde MVP. MVP staat voor ‘Minimum Viable Product’ en is een vroege, uitgeklede versie van een website. Hiermee kunnen we snel live en zijn we in staat om statistieken op te bouwen. Een MVP komt met zo min mogelijk moeite tot stand, om zoveel mogelijk te kunnen leren van de bezoekers. In de MVP bepalen we welke onderdelen essentieel zijn om te integreren in de site en met welke onderdelen we het meeste impact maken. En als het gaat om die ene specifieke functionaliteit; dit is geen essentieel onderdeel om live te gaan.

 

Klaar voor livegang

Zodra de MVP staat en er geen cruciale zaken zijn vergeten, gaan we de website live zetten. In deze website zit wellicht maar 30% van wat de site volgens de oude methodiek zou moeten bevatten. Dat geeft ook het belang van de overige punten aan. Dat wil zeker niet zeggen dat die punten niet goed zijn. Dat laat ik liever over aan de gebruiker. Een belangrijk onderdeel is dat voor het moment van livegang, alle tools zijn ingericht om data op te bouwen. Als alles klaar staat, gaan we de website live zetten! Een hoeraatje voor de klant en een hoeraatje voor ons team!

 

Hoe nu verder?

De site is intussen een maand of twee live. In deze periode hebben we waardevolle data opgebouwd. Het mooie is dat we nu beslissingen kunnen nemen over welke ontwikkelingen we gaan doorvoeren op de website. Dit keer niet gebaseerd op onderbuikgevoel, maar op harde cijfers. We weten waar de behoefte van de gebruiker ligt en hoe we deze kunnen invullen. Op deze manier werk je aan zaken die echt meerwaarde leveren.

 

Ons advies: stop met het bedenken van de ultieme website met alle toeters en bellen die jij tof vindt. Kleed dit concept uit tot de essentials. Zorg voor de juiste tools om dingen door te meten en bouw data op. Op deze manier kun je op tijd inspelen op de behoefte van je gebruiker en weet je zeker dat je jouw tijd en geld uitgeeft aan zaken die wél het verschil maken!