online marketing werkt niet?

3 redenen waarom online marketing niet werkt.

Het internet is niet langer slechts een ‘tool’ om informatie te vinden. Anno 2017 is het internet een verlengstuk van je brein. We praten tegen smart devices die ons nog sneller antwoord geven dan we kunnen Googelen. 

 

Bijna elke organisatie bevindt zich op social media, zo ook jouw organisatie. Kortom, jouw klanten weten je al te vinden. Je online marketing uitbreiden kost erg veel tijd en energie. En de concurrentie is erg groot. Online marketing is dood. Toch?

 

Om die laatste vraag te beantwoorden, neem ik je mee in drie voorbeelden. Deze situaties schetsen de werkelijkheid van het internet van vandaag. En dan niet alleen hoe organisaties ermee omgaan, maar ook de online marketing bureaus. Houd je vast…

 

1. Je bent niet daar waar je doelgroep is

“We moeten beter vindbaar zijn”, aldus menig marketeer. Logisch, want als je niet vindbaar bent dan kun je nieuwe klanten wel vergeten, toch? Ik zie dat veel partijen direct een beroep doen op de activiteiten die nodig zijn om de vindbaarheid te verbeteren. Na een paar maanden sta je inderdaad in de top 3 van Google op relevante termen voor jouw business. Toch levert het geen extra bezoekers op en dus ook geen nieuwe klanten. 

 

Hoe kan dit? Je focus ligt zo sterk op vindbaar zijn, dat je bent vergeten onderzoek te doen naar waar je doelgroep zich bevindt. Een grondig doelgroep onderzoek had namelijk uitgewezen dat je potentiële klant via vergelijkingssites zoekt en niet via Google. Dat is natuurlijk erg zonde.

 

2. Je organisatie staat centraal

“De beste kwaliteit en uitstekende service.” Kenmerken van jouw organisatie die een potentiële koper kunnen overhalen om bij jou te kopen. Helder gecommuniceerd. De sales afdeling maakt zich hier hard voor, marketing heeft dit doorgevoerd en iedereen is tevreden. Misschien voel je het al aankomen? Ook hier ben je mogelijk iets vergeten. In welke fase van oriëntatie bevindt je potentiële klant zich eigenlijk? In de awareness en consideration fase is iemand op zoek naar een oplossing en wil daar meer informatie over. Maar op dit moment bevindt jouw potentiële klant zich misschien nog in de oriëntatiefase en is hij dus nog niet klaar om voor jouw bedrijf te kiezen. Je online marketing gaat niet werken als je potentiële klant zich nog oriënteert, maar jij al richting een besluit (decision fase) communiceert.  

 

3. Je communicatie is niet relevant

Veel content zorgt voor veel bereik. Dat is hoe online marketing door veel mensen wordt gezien. Een enorme groep aanspreken in de hoop dat je min of meer de juiste mensen bereikt. Maar dit betekent ook dat je een grote groep mensen aanspreekt met communicatie die voor hen helemaal niet relevant is. 

 

Hoe voorkom je dat? Hier komt eigenlijk het onderzoek van punt 1 en 2 samen. Weet je wie je doelgroep is? Weet je welk probleem je potentiële klant ervaart en hoe en waar diegene zoekt naar een oplossing? Bied jij relevante content in de juiste context en op het juiste moment aan? Dan heb je een match. Door dit te strategisch te verdelen over de juiste kanalen, heb je minder waste en een hogere respons. 

 

Dus…

Hoezo, online marketing is dood? Online marketing leeft, meer dan ooit! Het slecht inzetten van online marketing, dat is verleden tijd. Focus je niet alleen op meer content of meer bereik. Streef niet enkel naar meer mensen in je marketingfunnel, maar streef naar het verbeteren van je funnel. Pas dan kun je kijken hoe online marketing daaraan bij kan dragen.