Marketing automation

De basis van marketing automation en lead nurturing

Duidelijk inzicht krijgen in welke klanten en prospects geïnteresseerd zijn in bepaalde producten of diensten? Dat willen we natuurlijk allemaal. Dankzij marketing automation is het een stuk eenvoudiger geworden om leads op de juiste manier, met de juiste content te benaderen. In dit artikel vertel ik je graag meer over marketing automation en lead nurturing. 

 

Marketing automation

Marketing automation versoepelt het proces om prospects te monitoren en te waarderen om zo de leadconversie te verhogen. Marketing automation is op te splitsen in drie hoofdactiviteiten: het opbouwen van profielen van leads, het opzetten van relevante campagnes voor deze leads en het prioriteren en converteren van leads. Via marketing automation krijg je meer focus en structuur in je activiteiten en houd je zelf volledige controle. 

 

Lead nurturing en lead scoring

Veelgehoorde termen binnen Inbound Marketing en marketing automation zijn ‘lead scoring’ en ‘lead nurturing’. Als een lead zich op je website bevindt  en een vervolgactie heeft ondernomen, is het de hoogste tijd om een zogenoemde marketing qualified lead om te zetten in in een sales qualified lead. Via een lead nurturing-programma kan deze lead eenvoudig worden doorgegeven aan de salesafdeling.

 

Om leads te kunnen kwalificeren moet je bepalen waar een lead zich bevindt in de salesfunnel. De salesfunnel wordt meestal ingedeeld in drie fasen. Nieuwe leads bevinden zich in de “top-of-the-funnel”. In de “middle-of-the-funnel” zitten leads die zich bewust zijn van de verschillende opties die er zijn om hun probleem op te lossen. Leads die al belangstelling hebben in jouw product of dienst zitten tot slot in de “bottom-of-the-funnel”. 

 

Met behulp van een scoringsmodel wordt een lead in de juiste fase ingedeeld. Aan iedere actie van een prospect is een score toegewezen, bijvoorbeeld het invullen van een contactformulier of een download van een whitepaper. Aan de hand van het aantal punten kan een lead verplaatsen naar een andere fase. Hoe meer punten een lead heeft, hoe meer interesse hij heeft en hoe makkelijker de salesafdeling hem vervolgens kan opvolgen.

 

Waarom wij voor HubSpot kiezen

Het aanbod van marketing automation software is groot. Zo zijn er software-pakketten voor e-mailmarketing, campagnemanagement, contentmanagement, leadmanagement en social media marketing. HubSpot is marktleider en trendsetter op het gebied van Inbound Marketing software. Daar komt bij dat er geen softwarepakket zo compleet is als HubSpot. Als All-in-One platform biedt HubSpot je alles wat je nodig hebt voor onder andere marketing automation, lead nurturing en leadscoring. 

 

HubSpot klinkt nu misschien als een wondermiddel, maar het gaat er uiteraard om hoe je HubSpot als hulpmiddel zo goed mogelijk inzet binnen je inbound strategie. De juiste balans tussen marketing automation en persoonlijke communicatie is hierbij erg belangrijk. In het artikel 'Marketing automation vs. persoonlijke communicatie' lees je hier alles over.

 

Wij vertellen je graag meer over onze werkwijze. Neem contact met ons op via hello@forza-digital.com of +31 (0) 88 144 77 99