Inbound Marketing in de zorg

Inbound Marketing, een denkwijze die naadloos aansluit op de zorg.

Werknemers in de zorgbranche zijn er inmiddels aan gewend, alles is voortdurend in ontwikkeling. Wet- en regelgevingen zorgen ervoor dat zorginstellingen zich flexibel moeten opstellen, zodat er adequaat gereageerd kan worden op nieuwe situaties. 

 

Eén van de grootste ontwikkelingen de afgelopen jaren is de verandering van het oriëntatieproces van zorgcliënten. Waar vroeger een arts of dokter geraadpleegd werd voor een doorverwijzing naar een zorginstantie, wordt er nu zelf al veel onderzoek gedaan. Hoe? Juist, online. Uit onderzoek blijkt dat 85% van de zorginstellingen in Nederland hier nog niet actief op inspeelt. Hoe zorg je er als zorgmarketeer voor dat jouw instelling hier wel slim mee omgaat? Je leest het in dit artikel. 

 

Kennis, tijd, capaciteit

In de zorg ligt de marketing en communicatie vaak in handen van één persoon. Diegene is verantwoordelijk voor alle interne en externe communicatie. Het online speelveld is de laatste jaren echter enorm ontwikkeld. Online marketing wordt daarmee ook steeds uitgebreider. Veel zorgmarketeers vinden het leuk om op de hoogte te blijven. Maar zelf ook alles uitvoeren? Dat blijkt vaak onmogelijk. De kans is namelijk groot dat ook jij gebrek hebt aan één of meerdere van deze factoren: kennis, tijd of capaciteit. 


Wat kan EnoRm hierin betekenen?

EnoRm werkt als online bureau volgens de Inbound Marketing strategie. Inbound Marketing leert ons communiceren en handelen op voorwaarden van de cliënt. Een denkwijze die naadloos aansluit op de zorg. Goed dus om eens te kijken naar wat Inbound Marketing voor jou kan betekenen.

 

1. Website als kenniscentrum

Je website is niet langer een digitale brochure met foto’s en wat tekst. Online is vaak het startpunt voor oriëntatie. Hoe trek je de juiste cliënten richting jouw website? Door middel van interessante content in de vorm van bijvoorbeeld blogs en e-books. Met de kennis die je deelt, informeer je niet alleen, maar zorg je er ook voor dat je jouw doelgroep aan je bindt. Maar wie is je doelgroep en wat zoeken ze precies? Hierover lees je meer in de volgende alinea.
 

Inbound marketing in de zorg

2. CRM

Met onderzoek naar je doelgroep weet je hoe hun oriëntatieproces eruit ziet en hoe lang dit gemiddeld duurt. Dat kan uiteenlopen van een maand tot soms zelfs een paar jaar. Dit soort gegevens verzamel je in een CRM: software voor Customer Relation Management. Ook kun je met een goed CRM marketing leads makkelijk overgedragen aan sales. Sales kan deze leads zo veel gerichter opvolgen. Je weet op individueel niveau, hoe, waar en wanneer een bezoeker zich oriënteert. Dit zegt heel veel over waar zij naar op zoek zijn. Hier kun je gericht op inspelen, zelfs geautomatiseerd. Hoe? Lees snel verder.

 

3. Marketing Automation

Precies, Marketing Automation. Geautomatiseerde en gepersonaliseerde content aanbieden op basis van interesse van de cliënt. Deze content begeleidt hen verder in het oriëntatieproces. Een simpel voorbeeld: binnen je CRM wordt een profiel samengesteld van bezoekers die interesse hebben in ‘langer thuis wonen’. Wanneer er een nieuw artikel wordt gepubliceerd rondom dit thema, kan deze gesegmenteerde groep hiervan geautomatiseerd op de hoogte worden gesteld. Maar ook de klantenservice kan dit soort informatie raadplegen om cliënten gerichter te helpen. 

 

4. Conversie

Je doel is uiteindelijk om potentiële cliënten aan te zetten tot actie. Zij kunnen zich bijvoorbeeld abonneren op een nieuwsbrief, chatten met een medewerker, een contactformulier invullen of een afspraak maken. Om ervoor te zorgen dat er een langdurige band ontstaat tussen de cliënt en de zorginstelling, is het belangrijk dat je Inbound Strategie niet bij conversie stopt. Door cliënten te blijven informeren met relevante content ontstaat er binding met jouw organisatie. Zo weten ze je ook in de toekomst te vinden.  

 

Online partner voor zorgmarketeers

Met dit artikel geef ik inzicht in een aantal mogelijkheden van Inbound Marketing. Dit is echter slechts een fractie van wat deze strategie betekent voor onze zorgpartners op dit moment. Om Inbound Marketing af te stemmen op jouw zorginstelling gaan we eerst in gesprek. Welke kennis, tijd of capaciteit hebben jullie zelf? En hoe kunnen we die aanvullen? Welke winst behalen we daarmee? Ga je liever vandaag dan morgen met ons in gesprek? Neem dan gelijk contact met ons op.