Koud bellen in 2018 verboden?

Wat betekent de nieuwe acquisitiewet voor jou?

“Hoi met Joyce van EnoRm.” “Met wie?” “Joyce van EnoRm, een online marketing- en communicatiebureau.” “O, u wilt zeker uw diensten aanbieden of iets verkopen? Zet maar wat op de mail, want ik heb nu even geen tijd.” 

 

Dit was voor mij als sales advisor ooit een veelvoorkomende situatie. Dat had alles te maken met de manier van benaderen. De persoon aan de andere kant van de lijn weet namelijk helemaal niet wie ik ben. Misschien kom ik met informatie waar diegene helemaal niet op zit te wachten of liggen prioriteiten op dat moment totaal ergens anders. Of is hij of zij er simpelweg nog helemaal niet aan toe om met mij de mogelijkheden te bespreken. Outbound!! Logisch eigenlijk dat deze manier van acquisitie binnenkort gaat veranderen. 

 

In 2018 komt er een officieel verbod op koud bellen. Dit verbod wordt onderdeel van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat vanaf 25 mei 2018 alleen prospects die een telefoonnummer of emailadres beschikbaar stellen voor commerciële doeleinden mogen worden benaderd. Je mag dus niet langer ongevraagd mensen bellen om diensten of producten aan te bieden.

 

Wat betekent het verbod op koude acquisitie concreet voor je bedrijf?

Dit wil zeggen dat het voornamelijk in de verkoopsector lastiger wordt om relaties met nieuwe klanten te starten. Lastiger? Of komt er juist een nieuwe uitdaging op ons pad? De verandering van de regels omtrent koude acquisitie vraagt simpelweg om een andere manier van denken én van handelen. Met deze andere insteek kun je nog steeds zorgen voor nieuwe klanten! 

 

Hoe benader je prospects vanaf nu?

Om als bedrijf toch voor nieuwe klanten te zorgen, moet er een switch worden gemaakt: van ‘outbound’ naar ‘inbound’. Dat wil zeggen dat we de klant niet langer storen met een boodschap waar ze niet op zitten te wachten.

Inbound vs Outbound

Vanaf nu zorgen we ervoor dat ze op hun eigen voorwaarden naar ons toe komen, vanuit een vraagstuk of probleem waar zij op dat moment mee rondlopen. Alles op voorwaarde van de potentiële klant. Het is daarom wel belangrijk dat prospects je vervolgens weten te vinden.

 

Hoe zorg je ervoor dat je gevonden wordt?

Om te beginnen is je eigen online reputatie belangrijk. Dit heeft natuurlijk te maken met branding, maar ook met je vindbaarheid in zoekmachines (SEO) en bijvoorbeeld referenties van bestaande klanten. Daarnaast is waardevolle content een erg belangrijke spil binnen dit verhaal. Met welk probleem of welke vragen doorloopt je doelgroep het oriëntatieproces? Wat willen ze graag weten? Of waar zoeken ze hulp bij? Door dit inzichtelijk te krijgen kun je gerichte content creëren waarmee jouw marketingactiviteiten als relevant en behulpzaam worden ervaren en niet als storend worden gezien. Je prikkelt hiermee een innerlijke motivatie bij prospects om te interacteren met jou als bedrijf. 

 

Om prospects via Inbound Marketing te begeleiden in het hele oriëntatie- en keuzeproces krijg je te maken met leadgeneratie. Leadgeneratie verstevigt je Inbound Marketing strategie en begeleid prospects door vijf stappen binnen de customer journey. 

 

Deze vijf stappen in het kort:

 

  1. Trek onbekenden aan en converteer ze in bezoekers (door middel van interessante blogs, goed gebruik van trefwoorden (SEO) en social media activiteiten).
  2. Converteer de bezoekers naar leads (door middel van formulieren, call to actions en landingspagina’s).
  3. Zet deze leads om naar klanten (door middel van een goed CRM systeem, emailmarketing en workflows).
  4. Zorg ervoor dat de klant een promotor wordt (door middel van enquêtes, smart content en social monitoring).
  5. Door het delen van goede ervaringen met kennissen en vrienden trekt de promotor nieuwe onbekenden aan en begint het hele proces van voor af aan.

 

Acquisitie: the inbound way

GesprekJoyce

 

Heb je vragen naar aanleiding van deze blogpost? Of wil je graag eens sparren over de mogelijkheden van Inbound Marketing? Neem dan vooral contact met ons op!