SEA voor beginners

Wat is SEA eigenlijk? We beginnen bij de basis. SEM, Adwords, CPC, CTR.

SEA en SEO samen vormen SEM. De termen lijken erg op elkaar en zijn ook sterk aan elkaar verbonden. Te beginnen met SEM (Search Engine Marketing), ook wel zoekmachinemarketing genoemd. Makkelijk gezegd is dit de overkoepelende term voor alles wat gedaan wordt om als website of webshop bovenaan in zoekmachines te komen. 

 

Op dit moment staat Google nog steeds hoog aan de top op het gebied van zoekmachine gebruik. Gevolgd door Bing en Yahoo!. In 2018 had Google een marktaandeel van 91,3%, Waar Bing en Yahoo! respectievelijk 3,1% en 2,1% marktaandeel hadden (bron: gs.statcounter.com). Door de marktpositie van Google zal SEM zich vaak op deze partij richten. Bing wordt echter steeds vaker gebruikt en kan dus substantieel bijdragen aan jouw SEA succes.

 

SEA: wat is dat eigenlijk?

 

SEA staat voor Search Engine Advertising, ook wel het betaald plaatsen van advertenties in de zoekresultaten van zoekmachines. Wil je hoger komen in Google? Dan bieden SEA en SEO de uitgelezen mogelijkheid om dit te bereiken. 

 

Voor SEA maakt Google gebruik van Google AdWords, waarbij Bing kiest voor de term Bing Ads. De interfaces en mogelijkheden zijn vrijwel identiek aan elkaar. Het lijkt dan ook of Bing dacht: “Beter goed gejat dan slecht bedacht”. Sinds kort is het zelfs mogelijk om complete AdWords campagnes een-op-een over te zetten naar Bing Ads. Omdat AdWords zijn plek al heeft veroverd bij menig online marketeer, is dit een slimme stap geweest om meer campagnes naar Bing Ads te krijgen. 

 

De missie van Google

Google is zoals gezegd de marktleider in Nederland. Daarom zullen we in dit blog wat dieper ingaan op de basisprincipes van Google AdWords en dan vooral het zoeknetwerk. Laten we eerst terug gaan naar de basis. De missie van Google is om alle (online) informatie ter wereld te organiseren, toegankelijk en bruikbaar te maken. En tot nu toe gaat ze dat erg goed af. Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel eens iets opgezocht op Google. Niet voor niets is er zelfs het werkwoord ontstaan; ‘Googelen’.

 

Relevante zoekresultaten

Op het moment dat er een zoekterm wordt ingetypt, berekent Google automatisch welke pagina de meest relevante informatie laat zien voor degene die aan het zoeken is. Dit gebeurt met ongeveer 250 algoritmes in slechts enkele milliseconden. Door het optimaliseren van een website voor de zoekmachine (SEO), weet Google welke informatie een website aanbiedt en of deze informatie aansluit bij de zoekterm. Zo komt de website op een autonome manier terug in de zoekresultaten van Google. Naast de site compleet optimaliseren voor zoekmachines, autoriteit opbouwen en links genereren (enkele basis SEO stappen), komt SEA/AdWords nu ook om de hoek kijken. 

 

AdWords veilingmodel

Met AdWords koop je advertentieruimte in op specifieke zoekwoorden. Hiermee is het mogelijk om al binnen vijf minuten in de zoekresultaten naar voren te komen. Hoe werkt dat dan precies? AdWords is gebaseerd op een veilingmodel waarbij per klik wordt betaald door de adverteerder. Afhankelijk van andere adverteerders (de concurrentie) kunnen klikprijzen aardig variëren. Tijdens een onderzoek van het IAB (Interactive Advertising Bureau) zijn de gemiddelde klikprijzen berekend voor verschillende branches. Waarbij in 2014 voor de retail gemiddeld € 0,94 genoeg was om bovenaan te komen, moest je voor de finance branche gemiddeld € 8,90 betalen voor een toppositie. 

 

CPC en CTR

Waar bij een normale veiling de hoogste bieder altijd wint, gaat dit niet helemaal op in AdWords. Relevantie is een belangrijke pijler voor Google en om deze te bepalen is een advertentie rang bedacht. AdWords rangschikt je advertentie op basis van drie elementen en bepaalt zo op welke positie deze komt te staan in de zoekresultaten. De drie elementen waarop je advertentie gerangschikt wordt zijn: 

 

  • De maximale kosten per klik die de adverteerder wil betalen (CPC), ofwel wie is de hoogste bieder?
  • De kwaliteitsscore van je advertentie, hieronder verder uitgelegd.
  • De verwachte impact van extensies en andere advertentie-indelingen. Dit zal verder worden toegelicht in een volgend blog.

 

De kwaliteitsscore is ook weer opgebouwd uit drie verschillende factoren:

 

  • De verwachte doorklikpercentages (CTR), verwacht Google dat er vaak geklikt gaat worden op deze advertentie?
  • Relevantie van de advertentie bij de zoekopdracht, is de advertentie gekoppeld aan relevante zoekwoorden?
  • De kwaliteit van de bestemmingspagina, de pagina waar de advertentie naartoe linkt.

 

Met deze drie factoren ontvangt je advertentie een kwaliteitsscore tussen de één en de tien. De kwaliteitsscore is dus mede bepalend voor de positie die je krijgt. Iemand die € 2,- biedt maar een kwaliteitsscore heeft van vijf, kan zo toch onder een adverteerder komen te staan die maar € 1,75 biedt maar wel een kwaliteitsscore heeft van zes. Bij de uiteindelijke CPC (kosten per klik) is het verschil tussen twee rangen nooit groter dan € 0,01. 

 

Dagbudget

Om alles in goede banen te leiden en te zorgen dat adverteerders niet helemaal leeglopen door alle advertentie klikken, is er ook een dagbudget. De adverteerder stelt een maximaal budget in. Hiermee zorgt het systeem ervoor dat er per dag niet meer wordt uitgegeven aan advertenties dan past binnen dit budget. 

 

Het bepalen van het juiste dagbudget is niet altijd even makkelijk. Je moet rekening houden met verschillende factoren. Zoals de markt waarin je adverteert en wat andere adverteerders doen. Houd bij het bepalen van je dagbudget ook rekening met je doelstelling. Stel, je doelstelling is tien bezoekers per dag. Bij een CPC van € 1,- is een dagbudget van € 10,- in dit geval voldoende. Is de gemiddelde CPC echter € 8,-, dan haal je per dag maar één klik binnen met een dagbudget van € 10,-.

 

Zo zie je maar dat binnen AdWords niet altijd degene met het grootste budget wint. Ook degene met een slim opgezette campagne maakt kans. Heb je hulp nodig bij jouw campagne of wil je eens sparren over de mogelijkheden? Neem dan contact op met onze SEA specialist. Als online marketing bureau in Breda gaan wij het liefst vandaag nog voor je aan de slag.