10 zoek­machine trends
voor 2018 om in de gaten te houden

Het is alweer de tweede week van januari. De hoogste tijd om terug te blikken op 2017 en ons te verdiepen in mogelijke ontwikkelingen in 2018. Het is natuurlijk altijd de vraag of deze voorspellingen ook echt uitkomen, maar  hierbij alvast 10 voorspellingen voor 2018 waarvan ik verwacht dat ze invloed gaan hebben op je online marketing.

 

1: Google claimt een steeds dominantere rol in de organische zoekresultaten

Steeds vaker is een antwoord van een zoekopdracht rechtstreeks zichtbaar in het eerste zoekresultaat in Google. Google heeft bijna 98% marktaandeel in Nederland. Daarom heeft dit effect op de organische bezoekersaantallen van je website. Mensen hoeven namelijk niet meer door te klikken naar je website om antwoord te krijgen op hun vraag.

 

Google claimt een steeds dominantere rol in de organische zoekresultaten

 

2: Zoekopdrachten via voice command werpen steeds meer hun vruchten af

Het is al langer mogelijk, maar wordt nog vrij weinig gebruikt: voice command. In 2018 zal het aantal zoekopdrachten via spraakgestuurde software alleen maar toenemen. Ik verwacht niet dezelfde groei als bijvoorbeeld het aantal zoekopdrachten via mobiel de afgelopen jaren, maar voice command is zeker de moeite waarde om in de gaten te houden. Want wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor het zoekalgoritme van Google? Of komt er zelfs een voice command only zoekalgoritme?

 

3: Social Advertising snoept steeds meer van het totale ad spend budget af

De verwachting is dat het totale budget voor online marketing stijgt in 2018. De verwachting is wel dat er een deel van dit budget verschuift van Google naar Facebook. De grote vraag voor 2018 is hoe Google hiermee omgaat.

 

Social Advertising snoept steeds meer van het totale ad spend budget af

 

4: Tekstuele content wordt meer en meer gewaardeerd op inhoud

RankBrain was de eerste stap, maar in 2018 wordt dit principe nog verder doorgezet hoe beter je tekstuele content aansluit op de vraag van een “zoeker”, hoe relevanter deze is en hoe beter deze zal scoren. Google begrijpt steeds beter waar je website over gaat. Het optimaliseren van pagina’s puur op trefwoorden wordt steeds lastiger, aangezien het veel belangrijk wordt om een goed verhaal te brengen door vragen van bezoekers goed in kaart te brengen en deze te beantwoorden.

 

5: Mobile first: je kunt er niet meer omheen

Het wordt al jarenlang geroepen. En Nederland is qua dataverbruik op mobiel altijd al een grote jongen geweest. Het hoort er simpelweg dus gewoon bij. Is je website nog niet mobile first (of op zijn minst mobile friendly)? Then let’s get started right now!

 

6: Linkbuilding en branding

Linkbuilding vanuit relevante, interessante content blijft belangrijk om reputatie voor je website op te bouwen. Vergeet daarbij niet dat je ook op paginaniveau kan linkbuilden. Dit is zeker handig als je in een concurrerende markt op een longtail zoekopdracht een goede positie wilt behalen. Nieuw voor je is misschien ‘Branding’. Als jouw merk of organisatie vaak wordt benoemd, met of zonder link, dan zal dit bijdragen aan een goede reputatie van je website. Dit gebeurt al een tijdje, maar ik verwacht dat er nieuwe strategieën en methodes ontwikkeld worden om dit verder te ondersteunen.

 

7: Persoonlijke resultaten in Google

Veel mensen hebben een Google-account of maken gebruik van Gmail. Het zal even wennen zijn, maar ik verwacht dat persoonlijke data steeds vaker gebruikt wordt in de resultaten van Google. Op zoek naar een route van het vliegveld naar je hotel? Google laat meteen ook zien wanneer je vliegt en aankomt. Of al vaak bij Domino’s een pizza besteld? Nu direct een persoonlijke kortingscode in de organische resultaten. Het is nog even afwachten in hoeverre dit in 2018 wordt doorontwikkeld. Maar ik verwacht dat er in 2018 volop mee geëxperimenteerd gaat worden door Google.

 

8: AMP (Accelerated Mobile Pages) wordt steeds vaker geïntegreerd

AMP (Accelerated Mobile Pages) wordt steeds vaker ge├»ntegreerdAMP staat dus voor Accelerated Mobile Pages. Deze pagina’s zijn geoptimaliseerd voor mobiele apparaten en laden sneller dan gewone pagina’s. De techniek bestaat al wat langer. Zo hebben wij een mooie case die laat zien wat er mogelijk is met AMP: Een website 10x sneller maken. AMP zal in 2018 vaker worden ingezet om bezoekers via mobiel beter te bedienen. Google breidt de techniek steeds verder uit waardoor het ook voor andere partijen dan nieuwssites en blogs interessant wordt. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe AMP zich in 2018 verder ontwikkeld.  

 

9: UX en snelheid worden nog belangrijker

Gebruiksvriendelijkheid en snelheid staan altijd al hoog in het vaandel bij Google. Ook in 2018 is het dus erg belangrijk dat je website voldoet aan deze twee eisen. Kunnen gebruikers snel en makkelijk vinden waar ze naar op zoek zijn? Alleen zo  ga je beter scoren in de organische resultaten.

 

10: Dwell time wordt een belangrijke factor

Dit is een aanvulling op de eerder genoemde ‘relevantie’ en ‘gebruikersvriendelijkheid’. De tijd die een bezoeker op je pagina is voordat hij verder gaat, kan een belangrijke factor voor je organische resultaten gaan worden. De content op je website (dus ook afbeeldingen, video’s, podcasts etc.) is bij een lange dwell time blijkbaar interessant genoeg voor de bezoekers om op de pagina te blijven. Ofwel, je content is erg relevant voor je doelgroep en dat wordt erg gewaardeerd door zoekmachines.  (https://www.seroundtable.com/google-brain-click-data-for-rankings-24441.html)

 

Zoals ieder jaar worden er niet van het ene op het andere moment enorme sprongen gemaakt. De verschuiving van bezoekers van desktop naar mobiel is al jaren aan de gang. En ook is ‘het zo goed mogelijk beantwoorden van een vraag’ al jaren het doel van zoekmachines zoals Google.

 

Als je hier rekening mee houdt en je website technisch in orde is, dan merk je weinig verschil ten opzichte van 2017 in de ontwikkelingen op het gebied van organisch verkeer. EnoRm wenst je in ieder geval het beste voor 2018!

Download de Whitepaper

een seo strategie bepalen

Je leert in deze whitepaper hoe je een seo strategie uitzet, download de whitepaper vandaag nog en ga aan de slag met online marketing.

 

Klik hier