7 elementen waar een zoek­machine naar kijkt

Deel 1

Hoe goed je online marketing ook inzet, bezoekers dienen altijd de absolute basis te zijn en zeker niet zoekmachines. Of het nou gaat om de technieken die je gebruikt of de tekstuele content die geplaatst wordt, het doel is altijd het goed bedienen van de bezoeker. De zoekmachine is daarin secundair. Altijd.

 

Hier ligt echter wel het probleem. Het grootste deel van de bezoekers zoekt namelijk via diezelfde zoekmachine naar interessante content om uiteindelijk op jouw website terecht te komen. Een ideale situatie creëer je dan ook door tekstuele content te schrijven die in eerste plaats de bezoeker, maar in tweede plaats ook de zoekmachine bedient. Ook de gebruikerservaring dient optimaal te zijn voor zowel de bezoeker als de zoekmachine. 

 

Alvast een heads-up; dit blogbericht zal opgesplitst worden. De informatie die je nodig hebt om een goed en duidelijk beeld te krijgen van waar een zoekmachine naar op zoek is, is erg uitgebreid. Door de informatie in stukken aan te bieden blijft het overzichtelijk en kun je wekelijks je kennis bijspijkeren. 

 

Zoals de titel al verraadt zijn er 7 hoofdelementen waar een zoekmachine op let als hij een website waardeert op waarde en beslist welke posities deze toegewezen krijgt.
Het is niet zo dat er buiten deze elementen geen andere punten zijn waar je op moet letten, maar door deze 7 elementen in gedachten te houden bij het creëren van content kun je al erg ver komen qua posities. Uiteindelijk zal een zoekmachine als Google je website op meer dan 200 punten waarderen om daarna te bepalen welke positie je in de organische resultaten toebedeeld krijgt. In deze serie blogposts richten we ons op de 7 algemene elementen waar iedere zoekmachine in de basis naar kijkt. 

 

Hier zijn ze dan, de 7 beloofde elementen op een rij:

  1. Relevantie
  2. Kwaliteit van de tekstuele content
  3. Gebruikerservaring (UX)
  4. Autoriteit en reputatie
  5. Bereikbaarheid van je website (techniek)
  6. Interessante content (afbeeldingen, video’s)
  7. Locatie/taal

 

Alle hierboven genoemde punten zijn met elkaar verweven. Om hier meer duidelijkheid in te geven zal ieder element verder uitgediept worden.

 

Relevantie

Zoekmachines zijn altijd opzoek naar relevante informatie om antwoord te kunnen geven op de zoekopdrachten van de bezoeker. Relevantie is dan ook een essentieel onderdeel waar zoekmachines naar kijken. Hoe beter jouw content aansluit bij de zoekopdracht die ingevoerd wordt, hoe groter de kans dat de zoekmachine jouw website als topresultaat weergeeft. Of in ieder geval in de buurt van die toppositie.

 

Het algoritme van Google is zo opgebouwd dat het bepaalde parameters heeft om te herkennen wat er met teksten wordt bedoeld. Woorden kunnen op verschillende manieren geïnterpreteerd worden Hierbij is de context zeer belangrijk, vitaal zelfs. Als iemand informatie zoekt over bijvoorbeeld een bank, dan kan het zijn dat hij een nieuwe bank zoekt voor in de woonkamer. Maar het kan net zo goed zijn dat diegene op zoek is naar een nieuwe bank voor zijn geldzaken. 

 

Door de zoekopdracht te ontleden en de achterliggende gedachte te achterhalen, zal een zo goed mogelijk resultaat getoond worden. De zoekmachine kijkt dan naar andere termen die om het woord “bank” heen gepositioneerd zijn. Aan deze bevindingen worden dan websites gekoppeld die het beste overeenkomen met wat er met de zoekopdracht wordt bedoeld.

 

Leeftijd Obama

Daarnaast probeert Google zo snel en duidelijk mogelijk antwoord te geven op de gevraagde zoekopdracht. Soms gebeurt het dat het resultaat wat teruggegeven wordt direct de vraag beantwoord. Als je bijvoorbeeld de leeftijd van Barack Obama wilt weten zal deze Google direct een antwoord geven zonder dat je wordt doorverwezen naar een andere pagina. 

 

Deze techniek staat nog in de kinderschoenen, maar wordt wel steeds verder uitgebreid. Bepaalde zoekopdrachten voor producten leveren binnen Google al direct een resultaat op.

 

Zwembaden

Nu zijn dit nog gesponsorde (betaalde) resultaten, maar het kan best zijn dat deze optie in de toekomst ook bij organische resultaten getoond wordt. 

 

Bepaalde data kunnen gestuurd worden zodat je extra informatie meegeeft aan de zoekmachines die mee worden genomen in de resultaten.

 

Rich snippets refurbished iPhone

Een bekend voorbeeld hiervan zijn de reviews met sterren die getoond kunnen worden bij de beschrijving van een bedrijf. Deze data zorgt ervoor dat Google nog beter relevante informatie kan koppelen aan organische resultaten. Zoekmachines als Bing, hebben deze optie nog niet geïmplementeerd. De verwachting is dat dit in de nabije toekomst wel gaat gebeuren.

 

Volgende week zal ik je verder kennis laten maken met de overige punten. Houd het blog in de gaten en leer zo de in en outs van SEO. Mocht je vragen hebben of een suggestie willen doen, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Vergeet daarnaast niet om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de laatste blogberichten!

Op zoek naar meer?

SEO
Whitepaper

10 punten voor een
SEO check van je website.

 

Downloaden