7 elementen waar een zoek­machine naar kijkt

Deel 2

Vorige week is een eerste aanzet gemaakt om je te laten zien waar een zoekmachine allemaal naar kijkt. Deze week gaan we verder met waar we gebleven waren en laten we zien waar een zoekmachine zoals bijvoorbeeld Google allemaal naar kijkt. Wat wordt er meegewogen wanneer er geautomatiseerd wordt besloten de ene webpagina boven de andere te tonen op de resultaatpagina?

 

Mocht je toch nog even het eerste deel van deze reeks blogs terug willen lezen dan kan dat hier: 7 elementen waar een zoekmachine naar kijkt.

 

Ben je geïnteresseerd in alle berichten met betrekking tot SEO? Dan verwijs ik je graag door naar het overzicht van alle SEO artikelen.


Kwaliteit van de tekstuele content

Naast de relevantie van de zoekopdracht hecht een zoekmachine zoals Google ook waarde aan de kwaliteit van de content op de website. De content van je website bestaat uit meer dan alleen tekstuele content. Je kan bijvoorbeeld ook denken aan:

 

  • Video’s
  • Afbeeldingen
  • Infographics 
  • Podcast
  • Tabellen en diagrammen
  • PDF

 

Als de website genoeg relevante content bevat om door een zoekmachine op waarde te worden geïndexeerd, dan zal dit een positief effect hebben op de te behalen posities. Hierbij gaat het eerder om kwaliteit dan om kwantiteit.

 

Het algoritme van zoekmachines zal steeds beter worden in het waarderen van een gehele website. Waar de focus van zoekmachines in het verleden op pagina niveau lag, verschuift deze steeds meer naar website niveau. De gedachte hierachter is ook begrijpelijk. Een website die 100 keer over een vishengel heeft geschreven zal meer kennis hebben dan een website die slechts één enkele alinea over een vishengel op een pagina heeft staan.

 

“Als de website genoeg relevante content bevat om door een zoekmachine op waarde te worden geïndexeerd, dan zal dit een positief effect hebben op de te behalen posities.”

 

Door hier rekening mee te houden op je website, kun je concurrenten een stap voor zijn. Zo bedien je prospects nog voor ze klant worden. Bied niet alleen een enkele, statische pagina over je diensten, maar blog hier ook periodiek over. Nieuwe wetgeving die relevant is voor je product? Blog! Nieuw project opgeleverd dat een mooi voorbeeld is van je werkzaamheden? Blog! Maatschappelijke ontwikkelingen die raakvlakken hebben met je product(en)? Blog!

 

Plaats video’s op de pagina en voeg afbeeldingen toe met duidelijke “alt tags”. Zorg dat je de interne linkstructuur op orde hebt, zodat bezoekers en zoekmachines de pagina’s makkelijk kunnen bereiken en instinctief kunnen navigeren. Kijk goed naar welke vragen bezoekers kunnen hebben met betrekking tot problemen die ze wellicht ondervinden en waarvoor jouw diensten en producten een oplossing bieden.

 

Wat in de praktijk regelmatig gebeurt, is dat een website één enkele pagina over een bepaalde dienst plaatst. Dit omdat concurrenten dat ook hebben of omdat men het idee heeft dat het de behoefte van de sitebezoeker dekt. De content op de dienstenpagina is vaak geschreven uit het oogpunt van het bedrijf en niet de bezoeker. Deze content is gefocust op vaktermen en zeer specifieke onderwerpen.

 

Mensen die via organisch zoekgedrag op de pagina landen, krijgen geen antwoord op hun zoekvraag waardoor ze weinig hebben aan de informatie. Een zoekmachine heeft zo maar één locatie binnen je website om content over dit onderwerp te vinden. Daarnaast is het ook maar de vraag of je wel de juiste bezoekers aantrekt en niet alleen maar concullega’s. 

 

“De content op bijvoorbeeld de dienstenpagina wordt regelmatig geschreven uit het oogpunt van het bedrijf en niet de bezoeker. Hierdoor is content vaak te veel gefocust op vaktermen.”

 

Let wel!

Ik raad je niet aan om de dienstenpagina zomaar aan te passen binnen je website. Over de inhoud is vaak goed nagedacht en er staat wel degelijk content op die relevant kan zijn voor bezoekers in de zogeheten “decision fase”. Ik raad je aan om extra pagina’s aan je website toe te voegen met daarop content voor de klanten die in de ‘awareness’ en ‘consideration’ fase zitten. Content die iets minder diepgaand is, heeft nog altijd waarde en kan meer waarde krijgen door als springplank te dienen naar  meer verdiepende content.

 

Gebruikerservaring (UX)

Het is niet alleen fijn voor een bezoeker dat een website logisch, duidelijk en goed bereikbaar is. Ook een zoekmachine zal dit waarderen. 

 

De laatste updates van het algoritme van Google zijn niet alleen gericht op het bestrijden van spam en het verbeteren van het waarderen van content, maar ook op de gebruikerservaring van bezoekers. 

 

Bij het waarderen en bepalen van de positie van een website zijn snelheid, bereikbaarheid via verschillende devices zoals smartphones en tablets en een beveiligde omgeving ook belangrijke factoren geworden. Het is dan ook van belang dat hier goed over nagedacht wordt. Bezoekers zullen je website niet alleen nog via hun computer bezoeken, maar ook steeds vaker via hun telefoon. Om die reden zijn dataverbruik en -snelheid ook factoren om rekening mee te houden. Ook kan het zijn dat er knoppen wegvallen op een kleiner scherm. Je website responsive maken is dan ook zeker een must. 

 

“Bezoekers zullen je website niet alleen nog via een computer bezoeken, maar steeds vaker ook mobiel”

 

Om je te helpen heeft Google een online tool ontwikkeld waar je kunt testen of je website snel en goed bereikbaar is voor je bezoekers. Met de Pagespeed Insights Tool kun je controleren welke punten verbeterd kunnen worden en zie je hoe bezoekers vanaf een mobiel apparaat je website zien. Door de verbeterpunten door te voeren zal de snelheid en de bereikbaarheid verbeterd worden.

 

Ook het verzorgen van een beveiligde omgeving voor gebruikers van je website is een belangrijke factor geworden voor zoekmachines. Wat de voordelen zijn van een beveiligde omgeving kun je lezen in het blogartikel: Website via SSL?

 

Naast deze nieuwe ontwikkelingen zul je altijd ook moeten kijken of je hele website goed bereikbaar is. In offline marketing is “nee verkopen” een doodzonde, maar dit geldt natuurlijk ook voor online marketing.


Stel je hebt een goede positie behaald op een bepaalde term. Maar de pagina waarmee die positie behaald werd bestaat niet meer en bezoekers krijgen een 404-pagina te zien. Dan wordt dit technisch gezien als ‘nee verkopen’. Je verliest hierdoor naast een potentiële klant ook reputatie bij de zoekmachine. Een zoekmachine zal altijd proberen om klanten (de zoekers) zo goed mogelijk proberen te bedienen. Als de zoekmachine dan vaak verwijst naar jouw pagina’s die een 404-error weergeven, dan heeft de zoekmachine niet voldaan aan de wens van zijn klanten. Probeer dit dan ook altijd te vermijden door verwijderde paginas een goede doorverwijzing te geven (301-redirect).

 

“In offline marketing is “nee verkopen” een doodzonde, maar dit geldt natuurlijk ook voor online marketing.”

 

Het kan ook voorkomen dat een zoekmachine “vastloopt” op je website. Ook dit heeft een negatief effect op je positie binnen zoekresultaten. Met vastlopen bedoel ik dat een  zoekmachine (via een spider/crawler) op je pagina komt en niet verder kan naar andere pagina’s. Dit komt bijvoorbeeld doordat er geen menu te indexeren valt. Dit is mogelijk als hij is opgebouwd in een frame of door middel van javascript. Hierover vertel ik later meer. Probeer goed te controleren of je website goed te indexeren is en of alle pagina’s goed bereikbaar zijn voor zowel bezoekers als voor zoekmachines.

 

Dit bericht is een reeks uit meerdere berichten die de komende weken of forza-digital te vinden zijn. Hierin zal ik de 7 elementen bespreken waar een zoekmachine naar kijkt op gebied van SEO. Hou de website dus in de gaten en schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van EnoRm.

 

Op zoek naar meer?

SEO
Whitepaper

10 punten voor een
SEO check van je website.

 

Downloaden