7 elementen waar een zoek­machine naar kijkt

Deel 3 - autoriteit en reputatie

Het is alweer vrijdag! Tijd voor deel 3 van ‘7 elementen waar een zoekmachine naar kijkt’. Deze week gaan we het hebben over autoriteit en reputatie. Deze punten zijn erg belangrijk, maar ook erg uitgebreid. Om er voor te zorgen dat je geen compleet boekwerk hoeft te lezen, zet ik vandaag voornamelijk de hoofdlijnen uit.

 

Eerst verwijs ik nog even naar de vorige twee delen, mocht je deze nog niet gelezen hebben: deel 1 en deel 2.

 

Ben je geïnteresseerd in alle berichten met betrekking tot SEO? Dan verwijs ik je graag door naar het overzicht van alle SEO artikelen.

 

Autoriteit en reputatie

Er is enig verschil tussen autoriteit en reputatie, maar beide hebben invloed op de rankings van je organische zoekresultaten. Je autoriteit en reputatie worden (als het goed is) gelijktijdig opgebouwd. 

 

Autoriteit heeft betrekking op factoren als de leeftijd van je bedrijf en website en bijvoorbeeld of je marktleider of voorloper bent binnen je branche. 


Je reputatie wordt opgebouwd door inkomende links van externe partijen. Hoe vaak wordt er naar jou pagina’s gelinkt en welke reputatie hebben de websites die naar je linken? Hoe hoger de reputatie van de externe partij is die naar je linkt, hoe beter. Kwalitatieve links gaan altijd boven kwantiteit. Daarnaast is een goede interne linkstructuur ook van belang, zodat alle pagina’s binnen je eigen website goed en duidelijk bereikbaar zijn.

 

De reputatie en autoriteit van je website hebben veel invloed op de positie die een zoekmachine aan je website toekent binnen de organische zoekresultaten. Heel kort door de bocht: hoe beter je reputatie en autoriteit, hoe makkelijker het wordt om hoge posities te behalen op algemene termen. De gedachtegang hierachter is gebaseerd op vertrouwen. Om je pagina te tonen in de organische zoekresultaten, wil een zoekmachine zeker weten dat de informatie op die pagina antwoord geeft op de zoekvraag van de bezoeker. Hoe vaker je website “besproken” wordt op andere websites, hoe groter de kans is dat de content relevant is voor bezoekers.

 

"De reputatie en autoriteit van je website hebben veel invloed op de positie die een zoekmachine aan je website toekent binnen de organische zoekresultaten."


Even een stukje geschiedenis.

Google is de eerste zoekmachine die resultaten koppelt aan de online reputatie van je website. Dit wordt ook wel PageRank genoemd. Google bekijkt welke website naar jou linkt en schat in of deze website relevant is ten opzichte van de content op jouw pagina. Op die manier wordt er een waardering meegegeven aan jouw pagina. Die waardering zorgt ervoor dat jouw website op bepaalde termen hoog scoort in een zoekmachine. Door de implementatie van deze technologie is Google groot geworden. Wil je meer informatie over PageRank? Dan adviseer ik je om de Wikipedia-pagina over PageRank eens door te lezen.

 

Maar hoe bereik je de gewenste reputatie en autoriteit voor je website?


Er zijn verschillende manieren om reputatie en autoriteit op te bouwen. Zelfs offline marketing kan hierbij van invloed zijn. De punten die het meeste effect zullen hebben zijn:

 

  1. Vermeldingen van je bedrijf op andere websites (branding)
  2. Verwijzingen via een link vanaf andere websites (doorverwijzing)
  3. Naamsbekendheid (bepaald door aantal zoekopdrachten naar je bedrijfsnaam en door branding)
  4. Leeftijd van je website
  5. Kwaliteit van de content op je website en hoe vaak deze wordt gedeeld (via social media)
  6. Waardering van bezoekers (denk aan referenties via internet)

 

Staar je niet blind op alleen deze punten, maar kijk ook naar unieke methodes om je website onder de aandacht te brengen. Zo gaan bezoekers over jouw website praten. En dat is de beste methode om snel meer autoriteit en een betere reputatie op te bouwen. 

 

De meest gebruikte methode om invloed uit te oefen op je reputatie is linkbuilding. Hier zal ik binnenkort nog een uitgebreide blog aan wijden.

 

"Staar je niet blind op alleen deze punten, maar kijk ook naar unieke methodes om je website onder de aandacht te brengen."

 

Zorg er bij linkbuilding altijd voor dat je niet gaat spammen. Met spamming wordt in dit geval bedoeld dat je website een onnatuurlijk linkprofiel heeft. Dit is het geval wanneer er bijvoorbeeld in korte tijd veel gelinkt wordt naar je site vanuit pagina’s die niet relevant zijn voor jouw website. Een website die binnen een week 500 verwijzingen heeft van andere websites (bijv. via buitenlandse websites, websites met irrelevant content of goksites) zal binnen zoekmachines negatief opvallen. Dit heeft een negatief effect op de organische posities. In extreme gevallen kan dit er zelfs toe leiden dat je een penalty krijgt.

 

Als je actief aan de slag gaat met het aanvragen van links bij externe partijen, houd dan de volgende punten in de gaten om problemen te voorkomen: 

 

  • Is de content op de externe website relevant voor mijn website?
  • Staat de externe website al vol met links?
  • Wat is de reputatie van de externe website?
  • Is het linkprofiel van de externe website in orde?

 

Uiteindelijk zijn links die je niet aanvraagt, maar echt verdient natuurlijk het meest waardevol. Plaats content op je website die interessant genoeg is voor andere websites om naar te verwijzen of om als bron te gebruiken.

 

Volgende week weer meer informatie over SEO. Dan zal ik dieper ingaan op de bereikbaarheid van je website. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd even contact opnemen. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld je dan vooral ook aan voor onze nieuwsbrief!

 

Op zoek naar meer?

SEO
Whitepaper

10 punten voor een
SEO check van je website.

 

Downloaden