7 elementen waar een zoek­machine naar kijkt

Deel 5 - Content en locatie

In dit vijfde en laatste deel van ‘7 elementen waar een zoekmachine naar kijkt’ ga ik in op het belang van interessante content. Naast tekstuele content kun je bezoekers namelijk ook goed prikkelen met visuele content. Maar hoe doe je dat en draagt deze content ook bij aan je SEO? Ook ga ik in deze blog in op de taal en locatie van je website. Deze elementen hebben namelijk ook positief invloed op je zoekresultaten. Hoe? Lees snel verder.

 

Interessante content

Interessante content bestaat niet alleen uit tekstuele content. Wel is dit vaak de kern van je pagina’s en zullen zoekmachines tekstuele content het makkelijkste indexeren. Toch is het goed om je aandacht ook op andere vormen van content te vestigen. Naast dat zoekmachines verschillende soorten content kunnen waarderen, is een website met alleen maar tekst ook voor mensen niet echt aantrekkelijk. Met bijvoorbeeld video’s, afbeeldingen, infographics, whitepapers, e-books en gif’s  zorg je ervoor dat bezoekers langer geïnteresseerd blijven.  Daarnaast waardeert een zoekmachine het als de content op je website makkelijk te delen is. Belangrijk is vooral dat andere vormen van content  van toegevoegde waarde  zijn en een aanvulling op de tekstuele content die al aanwezig is.

 

“Een website met alleen maar tekst is voor mensen niet echt aantrekkelijk”

Video’s

Als je kijkt naar het aantal zoekopdrachten die een zoekmachine te verwerken krijgt per jaar, dan staat Google met stip op nummer één. Nummer twee? Niet BING, Yahoo of ASK… maar YouTube! Met meer dan 1 miljard actieve gebruikers is YouTube een zoekmachine die je niet mag vergeten.


Het is dus slim om tekstuele content op je pagina te combineren met een relevante video. Als deze video via Youtube wordt verspreid, kun je het bereik in een keer een stuk vergroten. Naast dat video’s via zoekmachines als Google te vinden zijn, bereik je ook veel potentiële bezoekers die via YouTube zoeken.

 

“Met meer dan 1 miljard actieve gebruikers is YouTube een zoekmachine die je niet mag vergeten.”

 

Hou er wel rekening mee dat de doelgroep van YouTube anders is dan die van Google en er voor YouTube andere factoren  invloed hebben op je positie in zoekresultaten dan voor  Google.


Afbeeldingen

“Een foto zegt meer dan 1000 woorden.” - Arthur Brisbane 1911.

 

Een goede afbeelding geeft meteen een goed beeld van waar een pagina over gaat. Afbeeldingen zorgen ervoor dat je content beter overkomt op je bezoekers. Het brengt rust en overzicht op een pagina doordat lange lappen tekst worden onderbroken. Daarnaast zorgen afbeeldingen voor verduidelijking van een tekst.

 

Veel mensen die zich oriënteren via het internet zoeken niet alleen op resultaten binnen Google. Veel mensen maken ook gebruik van de tab ‘afbeeldingen’. Goed geoptimaliseerde afbeeldingen als toevoeging op relevante content zorgen ervoor dat mensen ook via deze weg je pagina weten te vinden.

 

Infographics

Met een infographic kun je ingewikkelde informatie, data en gegevens simpel en begrijpelijk visueel maken. Een goede infographic vertelt een verhaal door tekst te combineren met grafieken en illustraties.

 

Infographics als ondersteuning van je tekstuele content kan een pagina interessant maken voor zowel bezoekers als zoekmachines. Daarnaast is het voordeel van infographics dat ze makkelijk gedeeld kunnen worden en andere websites ze kunnen overnemen. Door infographics slim in te zetten creëer je niet alleen goede content, maar verbeter je ook de reputatie van je pagina.

 

“Infographics als ondersteuning van je tekstuele content kan een pagina interessant maken voor zowel bezoekers als zoekmachines.”

 

Naast video’s, afbeeldingen en infographics zijn er nog allerlei andere manieren om je pagina’s interessanter te maken voor zoekmachines. Het belangrijkste uitgangspunt is dat je bezoekers centraal staan. Als de content die je wilt plaatsen voor hen een meerwaarde is, dan zal het ook van meerwaarde zijn voor zoekmachines. Creëer dus nooit content om maar content te creëren. Probeer altijd te bedenken waarom en waar je deze content plaatst. Zo behaal je de beste resultaten.

Locatie en taal

Locatie en taal zijn  onlosmakelijk aan elkaar verbonden . Door zoekmachines wordt dan ook naar beide gekeken.. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om resultaten te tonen in een taal die de bezoeker niet snapt. Als je zoekopdracht ‘pizzeria’ is, dan verwacht je pizzeria's bij jou in de buurt. Het heeft voor een persoon in Breda geen zin om pizzeria’s uit Amsterdam als zoekresultaat te krijgen.

 

Maar hoe weet een zoekmachine precies waar je zit en welke taal je spreekt?

Hieronder 8 punten waarop een zoekmachine op let om je locatie en taal te bepalen:

 1. Domeinextensie

 2. Taal op de pagina’s

 3. Contactgegevens

 4. Inkomende externe links

 5. In welk land staat de server van de website (IP)

 6. Gebruikte valuta op de website (dollars, euro’s, ponden)

 7. Hreflang tag en alternate URL.

 8. Internationale targeting via Search Console

 

Hieronder leg ik je uit wat dit betekent om je een beter beeld te geven waar je op kunt letten.

 

1. Domeinextensie.

Een zoekmachine bepaalt onder andere de locatie aan de hand van de domeinextensie. Drie voorbeelden van domeinextensies die iets zeggen over de locatie::

De domeinextensie .nl is in Nederland.

De domeinextensie .be is in België.

De domeinextensie .de is in Duitsland.

 

“Koppel de juiste taal aan de juiste extensie en je maakt het een zoekmachine makkelijker”

 

Koppel de juiste taal aan de juiste extensie en je maakt het een zoekmachine makkelijker om te bepalen om welke taal het gaat. Het is echter wel mogelijk om via een domeinextensie meerdere talen te communiceren. Het ligt er maar net aan welke methode je kiest.

 

2. Taal op de pagina’s.

Zoekmachines zijn prima in staat om te identificeren welke taal er op een website wordt gebruikt. Het gaat vaak mis als er op één website meerdere talen staan zonder duidelijk onderscheid tussen deze talen. Als er bijvoorbeeld op één pagina zowel Duits, Nederlands als Frans staat, krijgt de pagina wellicht de verkeerde locatie toebedeeld. Probeer dus altijd één taal per pagina te gebruiken om problemen te voorkomen.

 

3. Contactgegevens.

De contactgegevens op een website geven niet alleen bezoekers, maar ook een zoekmachine informatie over de locatie van het bedrijf. Met een goede inzet van Google Places verbeter je de lokale resultaten van je website.

 

4. Inkomende externe links.

Als je veel links krijgt van websites in de Duitse taal, dan vermoed een zoekmachine dat jouw website ook in het Duits is. Door goede linkbuilding met links van websites in dezelfde taal als je eigen content, kan een zoekmachine makkelijker bepalen welke taal jij gebruikt en wat je locatie is.

 

5. In welk land staat de server van de website (IP)

De locatie van je server is ook een goede indicatie voor zoekmachines om je locatie te bepalen. Als je in het Engels communiceert maar je server staat in Amerika, dan bestaat er een kans dat je goed gevonden wordt in Amerika en minder goed in Groot-Brittannië.

 

6. Gebruikte valuta op de website (dollars, euro’s ponden)

De valuta die je gebruikt op je website geeft ook aan in welk land of continent je actief bent. Zo is de euro relevant voor de Europese markt en de dollar voor Amerika.

 

7. Hreflang tag en alternate URL.

De Hreflang tag en alternate URL is een stukje code die je kunt gebruiken als je website in meerdere talen bereikbaar is. Zo kun je een zoekmachine helpen om een pagina die in verschillende talen beschikbaar is met elkaar te verbinden. Stel, je hebt content op een pagina staan over honden. Deze pagina is beschikbaar in het Nederlands en in het Engels. De Hreflang tag en alternate URL zorgen er dan voor dat een zoekmachine voor Engelse bezoekers ook Engelstalige content toont en voor Nederlandse bezoekers content in het Nederlands.

 

8. Internationale targeting via Search Console

Dit punt is een toevoeging op punt 7. Via Search Console kun je aangeven of controleren of de juiste taal en locatie wordt getarget via SEO. Voor meer informatie verwijs ik je naar support.google.nl.

 

Dit was alweer de laatste blog in de reeks van ‘7 elementen waar een zoekmachine naar kijkt’. De afgelopen weken heb ik in 5 verschillende artikelen verteld over:

 1. Relevantie

 2. Kwaliteit van tekstuele content & Gebruikerservaring (UX)

 3. Autoriteit en reputatie

 4. De bereikbaarheid van je website

 5. Interessante content & Locatie en taal

Heb je er een gemist? Lees hem dan gewoon even terug. Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.

 

Gelukkig is dit nog niet het einde van mijn blogs over SEO. Volgende week weer een nieuw onderwerp om je kennis te verdiepen. Meld je zeker ook aan voor onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws.

 

Op zoek naar meer?

SEO
Whitepaper

10 punten voor een
SEO check van je website.

 

Downloaden