De 5 grootste SEO-mythes

In het vakgebied van zoekmachine-optimalisatie (SEO) doen veel mythes de ronde. Op zich ook logisch, aangezien we te maken hebben met een ‘black box’: het algoritme van Google (en andere zoekmachines). Deze ‘black box’ is continu in ontwikkeling. Om het SEO-wijs zo goed mogelijk te doen, heb je eigenlijk geen andere keus dan de ontwikkelingen goed blijven volgen. Wil je geen moment je tijd verspillen aan verouderde SEO-mythes en weten welke SEO updates echt outdated zijn? Go read!

 

Mythe 1: ‘SEO gaat alleen over ranking’

Laten we voorop stellen dat een hoge ranking geen succes garandeert. Een website kan theoretisch gezien veel verkeer hebben, terwijl dit niet in conversie resulteert. Een hoge positie betekent doorgaans een relevant zoekresultaat, maar dit betekent niet automatisch een hogere doorklikratio. Dit kan een aantal redenen hebben:

 

  • Je kiest voor zoekwoorden die niet gerelateerd zijn aan de branche.Voorkom dit met een goed zoekwoordenonderzoek.

  • Je metatitels en descriptions zijn niet aantrekkelijk of uitnodigend voor de doelgroep. Denk daarom van te voren na over de tone of voice en pakkende, prikkelende teksten om zo de doorklikratio te verhogen. Side note: zorg er natuurlijk wel voor dat je op je website waarmaakt wat je belooft in je metatitels en descriptions.

 

Mythe 2: ‘Mijn homepage heeft veel content nodig’

Zie je homepagina als de poort naar jouw organisatie: maak het visueel! Langdradige teksten zit niemand op te wachten. Wil je de diepte in? Gebruik dan dieperliggende pagina’s of je blog. Je homepage is de plek om een goede eerste indruk te maken en duidelijk te maken waar jouw organisatie voor staat. Wat er in ieder geval op jouw homepage duidelijk moet worden? Wie je bent, wat je doet, waar je gevestigd bent, je waardepropositie en wat gebruikers moeten doen. Niets meer, niets minder. En zeg nu zelf, op een onoverzichtelijke homepage haak je zelf toch ook af?

 

Mythe 3: ‘Pop-ups zijn nadelig voor de ranking factoren’

Enerzijds willen we graag dat website bezoekers een fijne ervaring hebben en anderzijds willen we leads genereren die converteren. Pop-ups worden vaak gebruikt voor conversie doeleinden. Over het gebruik van pop-ups bestaat veel discussie. Belangrijk om te weten is dat Google websites met pop-ups niet standaard afstraft. Alleen pop-ups die bezoekers in de weg zitten om makkelijk de content van websites te bekijken. Het belangrijkste is dus dat je ervoor zorgt dat de pop-up goed past binnen de context van wat de bezoeker aan het doen is op jouw website. Google ziet een pop-up dan als ondersteunend in plaats van storend. Op die manier kunnen pop-ups een goed onderdeel zijn van je strategie.

 

Mythe 4: ‘Zoekwoorden moeten exact overeenkomen’

Je hebt een trefwoordenonderzoek gedaan en wil de juiste trefwoorden verwerken in je tekst. Moeten je zoekwoorden dan exact overeenkomen met je tekst? Nee, gelukkig niet! Stel je wil scoren op ‘schoonmaakbedrijf Roosendaal’. Dan is het veel logischer om in je tekst deze term uit te breiden naar ‘schoonmaakbedrijf in Roosendaal’. Schrijven voor Google betekent niet dat je jezelf in moeilijk bochten moet wringen. Schrijf aantrekkelijke teksten gericht op de doelgroep en neem je trefwoorden daarin mee. Het doel is om de bezoekers juist te informeren, niet Google. Als je vanuit die gedachte schrijft, zal Google je daarvoor belonen.

 

Mythe 5: ‘Hoe meer pagina’s, hoe beter’

Sommige mensen denken dat wanneer je meer pagina’s hebt, je meer verkeer krijgt naar je website. Net als bij linkbuilding is het zo dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Meer content creëren om simpelweg je website uit te breiden, is dus niet de juiste strategie. Niet alle pagina’s worden door Google geïndexeerd en soms blijven geïndexeerde pagina’s niet in de zoekresultaten staat. Zoekmachines kunnen bijvoorbeeld pagina’s weglaten, omdat deze teveel lijken op andere pagina’s qua content. Richt je daarom op de kwaliteit van de content, niet op kwantiteit.

 

De take home message: verdiep je in het algoritme van Google en blijf niet hangen op outdated updates. Nu je weet welke mythen er zijn, weet je waar je de focus op kunt leggen omtrent SEO en kun je zowel effectief, als efficiënt aan de slag gaan!

Download de Whitepaper

een seo strategie bepalen

Je leert in deze whitepaper hoe je een seo strategie uitzet, download de whitepaper vandaag nog en ga aan de slag met online marketing.

 

Klik hier

Stel ons een vraag

Hoe kunnen wij je helpen?