Eindelijk rolt Google mobile-first indexing uit!

xsasdw

Hoe ben je echt klaar voor de mobile-first index van Google? Google is al sinds 2016 aan het experimenteren met de mobile-first index. Na anderhalf jaar testen en experimenteren, was het op 26 maart 2018 dan eindelijk zover: Google start met het uitrollen van mobile-first indexing. Waar tot nu toe altijd de desktopversie van een website als eerste werd geïndexeerd, zal dit verschuiven naar de mobiele versie van de website. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen, voornamelijk voor jouw SEO-strategie. Maar hoe zorg je er nu voor dat je klaar bent voor de mobile-first index van Google? Dat weet je na het lezen van deze tips.

 

Wat houdt mobile-first indexing precies in?

Oké, eerst nog even kort samengevat wat de mobile-first index precies inhoudt. Op dit moment gebruikt Google de desktopversie om een website te indexeren. Het houdt in dat de content op de desktopversie op de servers van Google wordt opgeslagen. Dit wordt gebruikt om te bepalen welke posities in de zoekresultaten worden behaald. Met mobile-first pakt Google de mobiele versie van een website als uitgangspunt. Dit houdt in dat Google de mobiele versie van een website gaat zoeken en crawlen. Wordt de mobiele versie niet gevonden. Dan pakt Google de desktop versie.

 

mobile-first.jpgVoor de meeste (online) marketeers komt dit niet uit de lucht vallen. Google kondigde dit namelijk al lange tijd geleden aan. Bovendien klinkt het best logisch. Als je bedenkt dat steeds meer verkeer via mobiele devices verloopt, wordt de mobiele versie van jouw website ook voor de bezoeker steeds belangrijker.

 

 

Waar moet je rekening mee houden nu mobile-first indexing uitgerold wordt?

Maar waar moet je op letten, nu de mobiele versie van jouw website steeds belangrijker wordt? Om je verder op weg te helpen, geef ik je een aantal handige tips. Zo ben jij klaar voor mobile-first indexing!

 

Grootste risico voor websites met aparte URL’s

De overgang naar de mobile-first index kent de meeste risico’s voor websites met aparte URL’s voor de mobiele- en desktop website. Er zijn bijvoorbeeld websites die een aparte URL voor hun mobiele website hanteren (bijv. m.voorbeeld.com). Dit is meestal een lichtere variant van de desktop website, waar vaak ook minder content op te vinden is. Met het uitrollen van mobile-first indexing is dit een absolute no-go geworden. Heb jij een mobiele website met een aparte URL?

 

Check deze dan op de volgende punten:

  • Zorg ervoor dat beide varianten de belangrijkste (kwalitatieve) content bevat.

  • De mobiele website moet toegankelijk zijn voor de Googlebot.

  • Is de mobiele website aangemeld in Google Search Console?

  • Op beide websites moet de metadata aanwezig zijn.

  • Zorg dat op beide website dezelfde gegevens zijn gemarkeerd.

 

Risico’s voor website met één URL

Maar zijn er ook risico’s voor websites met één URL? Die zijn er zeker. Wanneer jouw website niet mobielvriendelijk is, kan dit namelijk negatief uitpakken op de algemene rankings van jouw website, zowel desktop als mobiel, omdat het wordt gezien als een slechte gebruikerservaring. En gebruikerservaring is iets wat Google steeds belangrijker vindt.

 

Waarom een responsive website zo belangrijk is

Door de jaren heen, is het hebben van een responsive website steeds belangrijker geworden. In 2005 begon Google al met het belonen van websites die goed geoptimaliseerd waren voor mobiel. Sinds dit jaar is het hebben van een mobielvriendelijke website dus belangrijker dan ooit door de komst van mobile-first indexing. Google doet dit niet voor niets. Een website die geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten is namelijk veel gebruiksvriendelijker voor de mensen die jouw website op een mobiel device bezoeken.

 

Hoe gebruiksvriendelijk is jouw website? En is jouw website al klaar voor mobile-first indexing? Neem contact met ons op voor een gratis mobielvriendelijke test! Wij als online marketing bureau in Breda gaan het liefst vandaag nog voor je aan de slag.

Download de Whitepaper

een seo strategie bepalen

Je leert in deze whitepaper hoe je een seo strategie uitzet, download de whitepaper vandaag nog en ga aan de slag met online marketing.

 

Klik hier

Stel ons een vraag

Hoe kunnen wij je helpen?