Google Lens: een nieuwe stap in zoekmachine marketing

De nieuwste features van Google

Grote kans dat je het al voorbij hebt zien komen en zo niet, dan ga je er binnenkort zeker meer over horen. Afgelopen woensdag kondigde Google op de jaarlijkse I/O-Conferentie haar nieuwste feature aan: Google Lens. Tijdens de conferentie is uitgebreid gepresenteerd wat er in de toekomst mogelijk is met je telefoon.

 

Wat is Google Lens?

Google Lens helpt je om door middel van je camera eenvoudig te zoeken naar informatie. Stel, je bent er een dagje op uit in een voor jou onbekende stad. Je wilt graag ergens een hapje eten, maar bent niet bekend in de omgeving. Door simpelweg je camera te richten op het restaurant zie je in een oogopslag op je scherm hoe het restaurant wordt beoordeeld, hoe laat hij geopend is of wat er op de menukaart staat. Ideaal!

 

Google lens

 

Ook is Google Lens in staat om bijvoorbeeld objecten en barcodes te herkennen. Zo gebruik je de camera van je telefoon om op te zoeken wat de naam is van die mooie bloem. Of om simpelweg verbinding te maken met de WiFi via de sticker op je router.

Deze nieuwe technologie biedt eindeloze mogelijkheden voor de toekomst. Want wat gebeurt er als je Google Lens gebruikt voor producten in een winkel? Misschien zie je direct een prijsvergelijking? Of sterker nog, misschien krijg je meteen informatie over de dichtstbijzijnde concurrent waar hetzelfde product in de aanbieding is?

 

Conversie binnen Google

Met alle nieuwe ontwikkelingen geeft Google steeds vaker informatie zonder direct door te verwijzen naar een externe website. Waar je vroeger via het klikken op een afbeelding op een andere website terecht kwam, opent de afbeelding (met aanvullende) informatie nu in Google zelf.

 

Google Lens wordt in eerste instantie gekoppeld aan Google Assistant en Actions on Google. De mogelijkheden binnen Google worden hiermee steeds groter. Niet alleen met zoekopdrachten, maar bijvoorbeeld ook met bestellingen. Via Google Assistant kun je een spraakgestuurde zoekopdracht uitvoeren waarbij je antwoord krijgt op je vraag zonder ooit de omgeving van Google te verlaten. Met Action on Google kun je vervolgens direct een bestelling plaatsen.

Voor jou als gebruiker werkt dit erg makkelijk en snel, maar wat zijn de gevolgen voor jou als eigenaar van een webshop? Hoe ga je ervoor zorgen dat gebruikers voor jou kiezen en bij jou converteren?

 

AoG_Devices+icons

 

 

Waar liggen jouw kansen?

Om als bedrijf mee te gaan in deze ontwikkelingen is het slim om nu alvast goed te kijken naar de informatie die je meegeeft aan zoekmachines. Benoem bijvoorbeeld duidelijk de inhoud van een afbeelding via de alt-tag van je afbeelding. Zo komt jouw afbeelding straks eerder terug in de zoekresultaten van Google Lens. 

 

Ook kun je alvast kijken naar gestructureerde data, ook wel rich snippets genoemd. Hiermee maak je door middel van code je content begrijpelijker voor zoekmachines. Zo koppel je data, bijvoorbeeld in de vorm van reviews, aan je zoekresultaten in Google. Zorg dat alle belangrijke informatie op orde is om in de toekomst de concurrentie voor te blijven. Zijn beoordelingen van klanten goed geïmplementeerd in je website en zijn je e-commerce instellingen geoptimaliseerd? Staan je openingstijden duidelijk op je website en heb je al een vermelding binnen Google Places?

 

Kortom, loop nu alles eens goed na. Kijk met een fris oog naar hoe jouw website wordt getoond via zoekmachines. Door nu te zorgen voor volledige en heldere informatie over jouw bedrijf grijp je alvast kansen die je in de toekomst een voorsprong geeft op je concurrenten. So, go for it!

 

Wil je meer weten over de nieuwe ontwikkelingen rondom Google Lens? Bekijk dan de presentatie op de I/O-Conferentie via youtube: