Starten met SEO:
De absolute Basis

Je hebt er vast wel eens over gehoord. Iemand heeft je er vast wel eens op gewezen of ernaar gevraagd. Hoe staat het met je website? Staat SEO technisch alles helemaal goed? Maar is je ook wel eens uitgelegd wat SEO precies inhoudt en wat je ermee kan? Is het nou echt zo belangrijk voor je online campagne? In mijn eerste blog geef ik antwoord op deze vragen. Vervolgens werk ik de materie die je nodig hebt om SEO op het breedste niveau te begrijpen iedere week verder uit met een nieuwe blog. Daarom is het wel belangrijk de basis te begrijpen voordat je ermee aan de slag gaat.

 

Het mag duidelijk zijn dat SEO een belangrijk element is binnen je website. SEO staat voor Search Engine Optimisation. Vrij vertaald betekent dit: zoekmachine optimalisatie. Hiermee worden alle invloeden bedoeld die je kunt uitoefenen om je website organisch beter vindbaar te maken. SEO is een heel ruim begrip dat alleen maar uitgebreider zal worden. De technologieën en bronnen waarin men zoekt zijn continu in ontwikkeling. 

 

Toen SEO nog geen SEO was

 

In het begin van online marketing bestond SEO voornamelijk uit het vindbaar maken van een website in zoekmachines als IlseHotBot en later Yahoo!. Het begrip SEO zoals wij dat nu kennen, bestond toen eigenlijk nog niet. Gevonden worden in zoekmachines draaide vooral om het maken van content en deze plaatsen op je website. Dat dit effect had op de vindbaarheid van je website was een gevolg van het beperkte aanbod in die tijd. Zoekmachines waren toen nog niet in staat een website te ontleden zoals dat nu gebeurt. Ook mobiele telefoons waren niet of zeer beperkt online.

 

Tegenwoordig is de technologie achter zoekmachines sterk verbeterd. Zo ontwikkelde Google een revolutionair algoritme om content op websites beter te beoordelen. Daarnaast is door de enorme groei van het internet het aanbod van content sterk toegenomen. Zo wordt het steeds lastiger om topposities te bereiken binnen zoekmachines. 

 

"Zo ontwikkelde Google een revolutionair algoritme om content op websites beter te beoordelen."

 

Ook gebruiken mensen tegenwoordig bijna net zo vaak een smartphone of tablet om een zoekopdracht uit te voeren als een PC. Zoekmachines dienen hierop in te spelen om ook mobiele gebruikers beter te bedienen. Dit heeft invloed op jouw website en hoe je content het beste kunt presenteren.

 

Bedrijven als Google, Yahoo! en Bing zijn continu in ontwikkeling. De implementatie van nieuwe technologieën moet ervoor zorgen dat mensen altijd de best mogelijke zoekresultaten te zien krijgen. Ook nieuwe partijen als Facebook en Apple maken plannen om een aandeel binnen de zoekmachine wereld te veroveren. Niets is zeker en overal liggen kansen. 

 

 

Maar wat is SEO precies?

 

De organische resultaten die je behaalt in zoekmachines op bepaalde trefwoorden of content wordt in principe bepaald door goed gebruik te maken van SEO. Probeer je website zo in te richten dat de content die op de pagina's geplaatst wordt goed gevonden wordt en op waarde geschat wordt door zoekmachines. 

 

"Probeer je website zo in te richten dat de content die op de pagina's geplaatst wordt goed gevonden wordt en op waarde geschat wordt door zoekmachines."

 

SEO bestaat uit drie elementen. Al deze elementen hebben invloed op de resultaten in zoekmachines. Je dient je website dan ook op al deze zaken te optimaliseren, wil je de resultaten behalen die je voor ogen hebt.

 

1. Techniek

2. Content

3. Reputatie

 

 

1. Techniek

Met techniek worden alle technische elementen bedoeld die betrekking hebben op je website. Voor SEO is het erg belangrijk dat je website technisch in orde is. Is de website niet goed bereikbaar, staat er iets niet goed of laadt de website erg langzaam? Dan zal dit invloed hebben op je positie binnen organische resultaten. Met een gebrekkige website sta je dus eigenlijk al 1-0 achter.

 

Let wel, er zijn enkele uitzonderingen van websites die technisch niet perfect zijn, maar toch hoog scoren binnen zoekmachines. Deze hoge positie is dan te danken aan een uitstekende reputatie of naamsbekendheid van een website.

 

“Met een gebrekkige website sta je dus eigenlijk al 1-0 achter.”

 

Voor een goede positie is het ook belangrijk dat een zoekmachine je content kan begrijpen en waarderen. Met verschillende technische elementen kun je zoekmachines helpen snappen welke termen op de pagina van je website belangrijk zijn.

 

Dit doe je bijvoorbeeld met:

  • Title tags
  • Meta descriptions
  • Headers (h1, h2, h3)
  • List items
  • Richs snippets of gestructureerde data
  • Alt en title tags op afbeeldingen.

 

Bovenstaande items licht ik toe in mijn volgende blogs. Houd de website dus goed in de gaten.

 

 

2. Content

SEO valt of staat bij relevante content. Content is de kern van iedere SEO-campagne die wordt ingezet.

 

Geen goede content, geen hoge positie.

 

De waarde van je (tekstuele) content bepaalt je positie binnen organische resultaten. Zonder relevante en unieke content op je website is je kans van slagen erg klein. Echter, een losse pagina met beperkte content kan toch goed scoren in de organische zoekresultaten. Hoe werkt dat dan precies?

 

“Zonder relevante en unieke content op je website is je kans van slagen erg klein”

 

Bij het waarderen van een pagina kijkt een zoekmachine naar de hele website. Andere pagina’s binnen de website die wel van relevante content zijn voorzien, dragen bij aan de waarde. Zo kan het zijn dat de indexpagina (de homepage) weinig tekstuele content bevat. Met relevante content op dieper liggende pagina’s zal de homepage toch goed scoren. Ook relevante externe bronnen die met een link verwijzen naar de indexpagina dragen bij aan de waarde van die pagina. Een kwalitatieve link zorgt er dus ook voor dat een zoekmachine aan de indexpagina alsnog een hoge positie toekent.

 

Content van een pagina wordt gewaardeerd op drie niveaus:

  1. Content op de pagina zelf
  2. Content op dieper liggende pagina's
  3. Content op externe websites die verwijzen naar de pagina.

 

 

3. Reputatie

Ooit was de wondere wereld van SEO een stuk eenvoudiger. Content werd gewaardeerd op basis van kwantiteit. Met dagelijks een nieuwe pagina op je website rondom een bepaald onderwerp stond je al snel bovenaan in de zoekresultaten. Reputatie was niet van belang. 


Rond 1998 kwam daar verandering in. Larry Page en Sergey Brin (oprichters van Google) wilden ervoor zorgen dat zoekresultaten zo goed mogelijk aansloten op de zoekvraag. Zij concludeerden dat reputatie ook een rol moest spelen en introduceerde ‘Pagerank’. Pagerank is een methode om webpagina’s op het internet te ordenen naar belang. Hierbij wordt gekeken naar de reputatie van een website via externe factoren zoals hyperlinks en de interne linkstructuur.

 

“Hoe beter de reputatie van een website, hoe eerder hij goed scoort in organische resultaten.”

 

Sinds 1998 is er veel veranderd aan de standaard. Met Pagerank wordt niet meer alleen gemeten hoeveel links er verwijzen naar een pagina. Ook sociale media, relevante content, interne links en de leeftijd van een website zijn belangrijke factoren. 

Bij het opzetten van een succesvolle SEO-campagne is de reputatie van een website dus iets om rekening mee te houden. Hoe beter de reputatie van een website, hoe eerder hij goed scoort in organische resultaten 

 

Drie heerlijke oneliners omtrent SEO

Om dit artikel af te sluiten wil ik drie oneliners meegeven waar je mee te maken krijgt wanneer je met SEO begint. 

 

 

Een website zonder SEO is slechts een online visitekaartje.

Je website enkel gebruiken voor het delen van contactinformatie is een gemiste kans. Wanneer je met je website mensen weet te bereiken die op zoek zijn naar je diensten of producten, zorg je voor meer omzet en laat je jouw bedrijf of onderneming groeien.

 

 

Binnen SEO  bestaan er geen garanties, alleen kansen.

Iedereen die garanties geeft in organische resultaten met SEO heeft weinig verstand van zaken. 

 

 

Meten is weten en aannames zijn killing. 

Zonder goede data en statistieken zal je SEO strategie op aannames gebaseerd zijn.  Meten en testen is een essentieel onderdeel van SEO.

 


Dit was het eerste blogbericht over SEO. Blijf de website volgen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. EnoRm zal in de toekomst workshops geven die je helpen om beter vindbaar te worden op het internet. Stel hier al je vragen omtrent SEO en ontdek de beste tips en tricks. Zorg dat je EnoRm volgt. Tot volgende week!
 

Op zoek naar meer?

SEO
Whitepaper

10 punten voor een
SEO check van je website.

 

Downloaden