Wat is het
nut van SEO?

Vergroot je kans op conversie significant.

Met mijn eerste blog starten met SEO: de absolute basis heb je een beeld gekregen bij SEO. De volgende stap is om te begrijpen waarom SEO erg nuttig kan zijn. Met deze blog laat ik je zien waarvoor je SEO nodig hebt. We kijken verder dan alleen het standaard verhaal, waarbij SEO voor meer bezoekers zorgt. Ik ga dieper in op de materie door ook te kijken naar waar en wanneer je welke bezoekers aantrekt. Zo krijg je een veel uitgebreider beeld bij de vraag: “waarom heb ik SEO nodig?”

 

Voor je begint

Laten we weer beginnen bij het begin. Het begrip ‘marketing’ bestaat uit verschillende facetten. Online marketing is een steeds belangrijker onderdeel voor bedrijven. Binnen online marketing heb je te maken met betaald- en onbetaald verkeer. SEO draait om onbetaald verkeer, ook wel organisch verkeer genoemd. 

 

SEO zet je in om zo goed mogelijk gevonden te worden in zoekmachines. Zoekers bevinden zich met hun zoekopdrachten in verschillende fases. Deze fases samen noemen we de Buyer’s Journey.

 

Buyers journey

 

 

De drie fases van de Buyer’s Journey zijn:

 • De Awareness fase | Bewustwording
 • De Consideration fase | Overweging
 • De Decision fase | Beslissing

 

De verschillende fases vereisen allemaal een andere strategie op het gebied van online marketing. Met de juiste inzet van SEO binnen de verschillende fases zorg je niet alleen voor meer bezoekers, maar ook voor meer relevante bezoekers. Dit heeft invloed op de conversies die je binnenhaalt met je website.


Meer bezoekers of relevante bezoekers?

Er is een wezenlijk verschil tussen het binnenhalen van bezoekers en het bereiken van de juiste bezoekers. We hebben de verschillende fases van de Buyer’s Journey al benoemd. Deze fases zal ik verder toelichten, zodat je weet hoe je SEO kunt inzetten om de juiste bezoekers te bereiken.

 

Awareness | Bewustwording

Als potentiële klanten in de awareness fase zitten weten ze nog niet precies wat ze zoeken. Ze ervaren ongemak zonder te weten wat hun probleem precies is. Het zoekgedrag bestaat meestal uit het omschrijven van het probleem. De content die je aanbiedt op je website dient dan ook gericht te zijn op het beschrijven van het probleem.

 

Het is belangrijk om je bewust te worden in welke behoeftes je voorziet. Vraag jezelf af waar je potentiële klanten tegenaan lopen en hoe jouw producten of diensten daarin een oplossing kunnen zijn.

 

Awareness fase

Op basis van jouw bevindingen kun je jouw trefwoord analyse aanpassen. Het klinkt heel logisch. Toch gebeurt het vaak dat content gericht is op het overdragen van kennis en zich niet richt op de behoeftes van een potentiële klant. Deze content is niet verkeerd, maar is meestal vooral toegespitst op de consideration fase. Potentiële klanten weten niet altijd dat jouw product of dienst voorziet in een oplossing van hun probleem.

 

Door potentiële klanten al in de awareness fase bekend te maken met je diensten zal je bereik vele malen groter worden. Een degelijke trefwoord analyse en gepaste content zijn hierbij essentieel om je online marketing strategie te verbeteren.

 

Blogs, e-books, tutorials en een ‘veel gestelde vragen pagina’ kunnen bezoekers helpen bij het formuleren van hun probleem. Dit is de eerste stap om ze van de awareness fase richting de consideration fase te brengen.

 

Consideration | Overweging 

In de consideration fase zijn mensen al verder in hun zoekgedrag. Ze weten tegen welk probleem ze aanlopen en welke diensten of producten een oplossing kunnen zijn. Ze overwegen nu welk product of welke dienst het beste is en zijn op zoek naar meer informatie.

 

De zoekopdrachten die gebruikt worden zijn meer specifiek en gericht op daadwerkelijke oplossingen voor het probleem. Binnen de zoekopdracht zal vaker een dienst of product meegenomen worden. Je content dient voor deze fase oplossingsgericht te zijn.

 

Consideration fase

Passende content gericht op bezoekers in de consideration fase is bijvoorbeeld:

 • Deskundige informatie
 • Een whitepaper
 • Video’s
 • Podcasts
 • Vergelijkingsmateriaal 
 • Communicatie via een chatfunctie

 

Om potentiële klanten binnen te halen dien je bij een trefwoordanalyse goed te kijken naar welke zoektermen men gebruikt. Vaak worden er (vak)termen gebruikt waar een potentiële klant nog niet bekend mee is. Door in gesprek te gaan met bestaande klanten kom je erachter of de informatie die je communiceert op je website overeenkomt met de zoekopdrachten die men gebruikt. 

 

Decision | Beslissing

Tijdens de decision fase zijn zoekopdrachten heel gericht en doelbewust. Een bezoeker herkent zijn probleem, is zich bewust van mogelijke oplossingen en is nu klaar om te beslissen. Men zoekt naar concrete oplossingen en vergelijkt verschillende aanbieders.

 

Doorgaans bereik je mensen in de decision fase door duidelijk te maken wat de meerwaarde is van jouw dienst of product in vergelijking tot concurrenten. Dit kan de prijs zijn, maar ook je USP’s of je ervaring kunnen doorslaggevend zijn. Met het uitstralen van vertrouwen en het duidelijk communiceren van jouw meerwaarde, kun je er voor zorgen dat ze jou kiezen in plaats van de concurrent. 

 

Kijk dus goed naar wat je concurrenten doen. Analyseer hun website, ontdek hoe jij het beter of anders doet en beschrijf dit zo duidelijk mogelijk op je website. Ben je de goedkoopste? Maak dit dan zichtbaar in een vergelijking. Laat ook duidelijk zien wat je voor voorgaande klanten hebt betekend. Wat vonden zij van je dienst of product?

 

Ook het plaatsen van testimonials is in dit geval een goed idee.  Prijs, ervaring en vertrouwen zijn punten waarop je mensen kan overtuigen in de decision fase.

 

Decision fase

 

Content die aansluit op bezoekers in de decision fase:

 • Vergelijkingen met concurrenten
 • Case studies
 • Proef downloads
 • Productspecificaties
 • Demo’s
 • Testimonials

 

Vaak zijn zoekopdrachten in deze fase zo specifiek dat ze productnummers of -namen bevatten. Als je een webshop hebt dan is het slim om je productnaam zo duidelijk mogelijk op je pagina te plaatsen. Als er een productcode wordt geleverd vanuit een fabrikant dan kan het helpen om ook deze eraan toe te voegen. 

 

SEO gebruiken om je conversies te verhogen

Een hoge positie en meer bezoekers zijn vaak het uitgangspunt voor bedrijven die beginnen met een online marketingcampagne. De wens is bijna altijd om het bereik te vergroten. Gezien de groei van de online markt is het maar de vraag of dit wel je doel moet zijn? 

 

Is het niet veel interessanter om de mensen die je al bereikt beter te laten converteren? Door goed te kijken of de content die je aanbiedt, aansluit op de vraag die je potentiële klant heeft, kun je al veel winst behalen. 

 

Bepaal de juiste trefwoorden. Richt je niet alleen op termen die voor jouw bedrijf belangrijk zijn. Het kan zijn dat de focus van jouw online marketing niet overeenkomt met het zoekgedrag van je potentiële klanten. Je trekt dan wel meer bezoekers aan, maar weet niet of dit de doelgroep is die overgaat tot conversie. 

 

Hoe zorg je ervoor dat de kennis die je hebt goed wordt ingezet om de mensen die je website bezoeken te laten converteren? SEO is namelijk niet alleen een hulpmiddel om je bereik te vergroten, maar ook om je omzet te verhogen. Door content slim in te zetten aan de hand van de fase waarin een bezoeker zich bevindt, zullen potentiële klanten van hogere waarde zijn. 

 

Ik hoop dat je door dit blog een beter beeld hebt waarvoor je SEO kunt gebruiken. Focus niet alleen op trefwoorden. Ga bij het bepalen van je online marketingcampagne en content creatie altijd uit van het probleem die een bezoeker ervaart en de fase waarin hij zich bevindt. Bereik mensen op het juiste moment, met de juiste content. Hiermee vergroot je de kans op conversie significant. 


Dit blog is onderdeel van een reeks berichten dat iedere vrijdag op forza-digital gepubliceerd zal worden. Hierbij probeer ik je verder te helpen bij het inzetten van SEO, mocht je vragen of opmerkingen hebben dan hoor ik ze graag. 

 

EnoRm zal in de toekomst workshops geven die je helpen om beter vindbaar te worden op het internet. Stel hier al je vragen omtrent SEO en ontdek de beste tips en tricks. Blijf EnoRm volgen. EnoRm als online marketing bureau in Breda gaat het liefst vandaag nog voor je aan de slag.

 

Op zoek naar meer?

SEO
Whitepaper

10 punten voor een
SEO check van je website.

 

Downloaden