Hoe trek ik meer bezoekers naar mijn website met Facebook?

Je website staat live, je bent apetrots en kan niet wachten op de eerste contactaanvragen, telefoontjes en orders in je webshop. De telefoon blijft akelig stil, je hebt al 20 keer je mailbox gerefreshed en bij het openen van je webshop hoor je enkel krekels tjirpen op de achtergrond. Valt dat even tegen zeg. Na onderzoek blijkt dat er de afgelopen week slechts een handjevol bezoekers op je website is geweest. Aha, de oplossing! Zorgen voor meer bezoekers op je website. Facebook is een uitstekend kanaal om meer bezoekers naar je website te trekken. Maar alleen hogere bezoekersaantallen is natuurlijk niet de oplossing. Je wilt vooral meer relevante bezoekers! Hoe je dat doet, lees je in onderstaande handige tips.

 

Publiceer regelmatig prikkelende content

Wellicht een open deur, maar toch belangrijk om goed over na te denken: hoe kun je opvallen tussen al die berichten op de tijdlijn van je publiek? Allereerst moet je content waardevol zijn voor je doelgroep. Het moet aansluiten op hun interesses, vragen of problemen. Vooral visuele content scoort op Facebook de laatste jaren erg goed. Denk aan foto’s, infographics, gifjes en video’s. Ten tweede is het belangrijk om regelmatig te posten. Denk aan interessante tips, nieuwtjes, ontwikkelingen binnen je bedrijf en updates over producten of diensten. Post niet alleen maar om ‘iets’ te kunnen posten, maar bereik je volgers wel op regelmatige basis met waardevolle informatie. Zo blijf je zichtbaar en zorg je voor herkenning.

 

Werk het liefst vanuit een content kalender. Zo kun je eenvoudig een overzicht maken van welke berichten je wanneer plaatst. Het is zelfs mogelijk om deze bijvoorbeeld aan het begin van de maand allemaal in één keer in te plannen. Dat scheelt je de rest van de maand een hoop werk. Ga ook na wanneer je volgers online zijn en experimenteer met tijdstippen om te posten. Tot slot is een goede ‘call to action’ erg belangrijk. Prikkel mensen niet alleen met het bericht dat je plaatst, maar nodig ze vooral ook uit om naar je website door te klikken. Dit kan simpelweg met ‘klik hier voor meer informatie’. Maar probeer mensen eens wat meer te teasen. Maak ze nieuwsgierig. Bijvoorbeeld: ‘Al bekend met Google Shopping? Lees meer over deze én 5 andere Facebooktrends van 2018.’

 

Link naar relevante pagina’s

Om bezoekers vanuit Facebook naar je website te trekken, maak je uiteraard gebruik van linkjes. Let wel op dat je linkt naar relevante pagina’s. Plaats je een bericht over de voordelen van een PVC vloer ten opzichte van laminaat? Leid bezoekers dan ook rechtstreeks naar een categorie- of productpagina over PVC vloeren en niet naar de homepage van je website. Zo vinden mensen eenvoudig het product waar ze door jouw bericht nieuwsgierig naar werden en zullen ze sneller converteren.

 

Vergroot je bereik door meer interactie

Facebook is als social platform erg geschikt voor interactie. Mensen kunnen berichten liken en delen, maar ook reageren en vrienden taggen. Interactie is belangrijk, omdat hiermee het bereik van een bericht eenvoudig wordt vergroot. Een bericht is in eerste instantie alleen zichtbaar voor de volgers van je Facebook bedrijfspagina. Plaatst iemand een reactie als ‘Interessante post. Is zo’n PVC vloer makkelijk schoon te maken?’, dan zien ook zijn vrienden deze reactie én jouw bericht op hun tijdlijn. Interactie kan zo een gunstig effect hebben op:

 

  • Branding: mensen die je bedrijfspagina nog niet volgen zien je naam voorbij komen.

  • Meer likes: mensen die je naam voorbij zien komen gaan ook je bedrijfspagina volgen.

  • Meer interactie: mensen die het bericht interessant vinden, reageren er zelf ook op.

  • Meer websitebezoekers: mensen die het bericht zien, klikken rechtstreeks door naar je website.

 

Andersom kun je ook op je website interactie uitlokken om je bereik te vergroten. Zorg ervoor dat je content makkelijk deelbaar is met ‘social sharing icons’. Als mensen de content op jouw website makkelijk kunnen delen, bereiken zij weer een nieuwe groep mensen. Deze vorm van interactie kan dezelfde gunstige effecten hebben als hierboven genoemd.

 

Bereik nieuwe doelgroepen met Facebook Ads

Een andere mogelijkheid om nieuwe doelgroepen aan te boren is met Facebook Advertenties. Met zo’n betaalde post bereik je weer andere mensen dan je bestaande volgers. Een betaalde advertentie verschijnt als een gesponsord bericht in het nieuwsoverzicht van een groep mensen. Zo’n advertentie kun je heel gericht richten op een specifieke doelgroep. Hierbij bepaal je zelf onder andere de demografische gegevens, de leeftijd, het geslacht en interesses. Het voordeel van deze advertenties is dat je waardevolle content aanbiedt aan een specifieke doelgroep. Doe je dit goed, dan is de kans groot dat veel mensen je post interessant vinden en doorklikken naar je website.

 

Maak gebruik van Facebook Shopping

Tot slot is het op Facebook ook mogelijk om een winkelgedeelte toe te voegen aan je bedrijfspagina. Zo kunnen bedrijven met een webshop producten aan de Facebookpagina koppelen. Hier kunnen bezoekers dan meteen informatie vinden over producten en eenvoudig doorklikken naar je website om over te gaan tot een aankoop. Extra leuk is om producten te koppelen aan een afbeelding. Plaats je een afbeeldingen van interieur? Dan kun je daaronder meteen de items tonen die op de afbeelding te zien zijn, inclusief prijs en doorklikmogelijkheid. Met Facebook Shopping zijn volgers dus weer een stapje dichterbij een bezoek aan je website.

 

Blijf je Facebook strategie optimaliseren

Je kan Facebook dus heel bewust inzetten om de bezoekersaantallen van je website te verhogen. Mik hierbij wel alleen op relevante bezoekers. Want alleen zo blijven bezoekers hangen op je pagina en is de kans ook groter dat ze converteren. Tot slot is het erg belangrijk om het resultaat van je inspanningen te meten. Met Facebook-paginastatistieken en Google Analytics kun je goed zien wat voor jouw doelgroep wel werkt en wat niet. Wil je meer weten over Facebook, het trekken van bezoekers naar je website of over het meten en analyseren van je resultaten? Of heb je andere vragen over online marketing? Neem dan vooral contact met ons op. Ohja, en vergeet dit artikel niet te delen ;-).