Een strijd tussen goed en kwaad? Photoshop vs Sketch

Toen ik begon bij EnoRm als webdesigner/developer, werkte ik alleen met Photoshop. Eenmaal aan het werk in de jungle ben ik begonnen met werken in Sketch. Een flinke overstap zou je denken, maar niets is minder waar. De verdeling van ontwerpers die met Photoshop of met Sketch werken is vooralsnog ongeveer 50/50. In deze blog zal ik uitleggen waarom ik denk dat je gek moet zijn om niet aan de slag te gaan met Sketch en waarom je Photoshop gewoon links moet laten liggen.

 

Wat zijn de voordelen van Sketch ten opzichte van Photoshop?

Om een beeld te geven van waarom Sketch (naar mijn mening) een makkelijker programma voor webdesigns is, zal ik een aantal voorbeelden geven waaruit blijkt dat Sketch uitblinkt ten opzichte van Photoshop.

 

Minimalisme spreekt boekdelen

Sketch is volledig ingericht op het ontwerpen van websites en/of applicaties. Photoshop, zoals je wellicht weet, niet. Photoshop is officieel een programma waarmee je foto's tot in den treure kunt bewerken. Maar wanneer je een website ontwerpt, heb je 9 van de 10 functies in Photoshop niet nodig. Dit heeft als gevolg dat je in Photoshop te veel tools hebt. Veel is dus niet altijd beter. Sketch is specifiek gericht op het ontwerpen van websites en dus niet op fotobewerking. Je hebt dan wellicht minder tools tot je beschikking, maar dat is in dit geval een voordeel. Je hoeft namelijk niet eindeloos te zoeken naar bijvoorbeeld een blur voor over een foto.

 

Artboards

Wat ik persoonlijk erg fijn vind, is dat je bij Sketch gemakkelijk een nieuw artboard naast een ander artboard kunt leggen. Dit is een kwestie van je artboard dupliceren, waarna het direct gekopieerd wordt naast het artboard waar je zojuist aan gewerkt hebt. Bij Photoshop is dit een lastige opgave. Hierdoor kun je in Photoshop het overzicht van de pagina’s snel kwijtraken.

 

Klein programma grote kracht

Voortbordurend op de minimalistische layout van Sketch: mocht je met Photoshop werken en je programma opstarten, dan weet je dat dit vaak redelijk wat tijd kost. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het installeren van een Photoshop update. Photoshop is een programma van meer dan 1GB. Hiernaast maakt Photoshop gebruik van zware lagen waardoor een PSD-bestand vaak vele MB's groot is. Dit zorgt tevens voor een langzame computer. En wat is er vervelender dan een computer die constant vastloopt?

 

En dan nu Sketch! Sketch is een programma dat ongeveer 40MB van je schijfruimte opeist. Dat is bijna niets vergelijken met Photoshop. Ook de updates zijn vaak maar 20MB. Hierdoor is het gemakkelijk om deze snel uit te voeren. Vaak zelfs al binnen een minuut. Dus, geen tijd voor ‘sit back and relax’, maar gelijk weer aan het werk!

 

Het managen van je kleuren

In Sketch heb je de mogelijkheid om kleuren te sorteren en jouw meest gebruikte kleuren op te slaan in een moodboard. Hierdoor kun je er gemakkelijk bij. Nu kan je dit in principe ook in Photoshop doen, maar Sketch gaat net een stapje verder. Zo kan je ook gradients en patronen opslaan en hoef je niet binnen de kaders van het programma te blijven om een andere kleur te kiezen. Zo is het erg eenvoudig om in een document buiten Sketch een kleur te kiezen met de ‘colorpicker’. In Photoshop is dit helaas niet mogelijk en kun je alleen kleuren kiezen binnen het kader van het programma.

 

Prototyping

Wat naar mijn idee één van de beste features is van Sketch, is dat je gemakkelijk een prototype kan maken in InVision (een online prototyping tool) om de klant duidelijk te laten zien hoe de interactie op de website zal zijn. Een Craft Sync plugin is wel noodzakelijk, maar vervolgens werkt het heel eenvoudig. Dit vergemakkelijkt het proces; het uploaden van losse PNG's is verleden tijd en de links hoef je niet meer met InVision zelf aan te maken.

 

Symbols

Bij Sketch heb je de mogelijkheid om zogenoemde ‘symbols’ aan te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een symbol maken van je header of van je footer. Maar wat is hier precies handig aan? Stel je krijgt feedback van de klant op je ontwerp. Een element dat vaker terugkomt op de website, moet je aanpassen. In Photoshop moet je elk scherm langsgaan om het op elke aparte pagina aan te kunnen passen. Wanneer je in Sketch gebruikmaakt van de symbols, is het een kwestie van je symbol aanpassen, waarna het op elk artboard automatisch aangepast wordt. Zo worden aanpassingen een stuk makkelijker en sneller.

 

De overstap van Photoshop naar Sketch

Ik denk dat het redelijk duidelijk is geworden dat ik na mijn overstap een groot fan van Sketch ben geworden. Toen ik nog nooit had gewerkt met Sketch, gebruikte ik altijd Photoshop. Mijn eerste reactie toen ik van Sketch hoorde was: ‘Waarom zou een programma dat pas net een jaar bestaat, beter zijn dan een programma dat jaren van ervaring en innovatie kent?’. Uiteindelijk is de uitleg hiervoor heel simpel: Photoshop is een bewerkingsprogramma en Sketch een tool die specifiek gericht is op web- en appdesign. De makers van Sketch hebben de tool zo ontworpen, dat het je leven (als webdesigner) echt een stuk makkelijker maakt.

 

Naar mijn idee zou iedereen de tool tenminste moeten uitproberen voor ze een oordeel vellen. Benieuwd naar de webdesigns die gemaakt zijn door middel van Sketch? Neem dan vooral een kijkje op de Case-pagina.