Hoe je met A/B testen de conversie van jouw website verbetert

Bij EnoRm hebben we veel ervaring met nieuwe websites, re-designs, grote complexe webshops en web-apps. Website optimalisatie richt zich steeds vaker op A/B testen om gebruikers op de website te houden en meer conversie binnen te halen. Je website aanpassen op basis van gevoel is leuk, maar de beste garantie voor online succes is testen en meten. Met A/B testing maak je verbeteringen meetbaar, waardoor je je campagnes gerichter aan kan passen.

 

Hoe werkt A/B testen?

Bij A/B testen vergelijk je twee varianten om te ontdekken welke het beste werkt. Bij een A/B test deel je een testgroep in tweeën. Het eerste deel krijgt het origineel (versie A) te zien en het tweede deel de variant (versie B). Door te vergelijken welke versie het beste presteert ten opzichte van een bepaald doel, wordt vastgesteld welke versie het beste werkt. In het geval van een webshop wil je weten welke versie de hoogste conversie genereert. Per test breng je op één element van de website een aanpassing aan. Denk bijvoorbeeld aan een bestelknop of het ontwerp van een contactformulier.

 

Quik wins

In de voorbereidende fase bepaal je wat je test en waar dit gebeurt. Deze informatie gebruik je om een hypothese op te stellen. Zoek in de website/webshop naar mogelijke verbeterpunten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Google Analytics, gebruiksonderzoeken of eigen inzicht. Test één element per keer om een goede conclusie te kunnen trekken. Begin met ‘quik wins’, eenvoudige aanpassingen die snel tot verbetering kunnen leiden. Daarna kan je overstappen naar meer specifieke aanpassingen. Quik wins zijn:

 

  • Call-to-action: plaats een activerende tekst in een knop, plaats deze op een prominente(re) plek op de pagina of laat de knop beter opvallen.

  • Content: vervang lange, beschrijvende teksten voor korte teksten of bullet points, voeg woorden als ‘gratis’ of ‘tijdelijk’ toe of geef uitleg bij stappen in een proces.

  • Iets toevoegen: gebruik testimonials van bestaande klanten, geef korting of plaats eventuele keurmerken.

 

Testdoel en hypothese

Wanneer je hebt gekozen wat je gaat testen en waar, bepaal je hoe je de prestatie meet. Dit is bijvoorbeeld het aantal bezoekers dat op een button klikt of een formulier invult. Stel vast na hoeveel dagen of na hoeveel bezoekers je de meting beëindigd om de prestaties te vergelijken. Ten slotte stel je een hypothese op, waarin je beschrijft waarom je denkt dat de variant betere prestaties zal opleveren.

 

Verbind nooit vroegtijdige conclusies aan je test. Doorloop altijd de vooraf gestelde looptijd, zo voorkom je verkeerde conclusies. Wij hanteren een periode van minimaal een maand voor de meeste tests.

 

Keep testing

Wanneer je de uitslagen van de tests hebt geanalyseerd, kan je de verbetering op je website/webshop doorvoeren. Natuurlijk zijn er nog veel meer variaties of verbeteringen mogelijk, dus ga vooral door met testen. Documenteer de uitgevoerde testen goed. Soms kan een eerder uitgevoerde test weer tot verrassende uitkomsten leiden. Het internet en het online gedrag van jouw bezoekers veranderen namelijk voortdurend!

 

Wil je ook meer uit jouw website/webshop halen? Let’s talk! Wij boosten je bedrijf graag op online vlak.