Conversie optimalisatie

Waar begin je met het optimaliseren van je conversies?

Als online specialist is het behalen van je (online) doelen het allerbelangrijkste. Een doel zou kunnen zijn: het verhogen van je conversieratio. Een nieuwe webshop of landingspagina wordt ontwikkeld en de campagne wordt klaargezet. Vervolgens wordt er flink wat Adwords budget ingezet om traffic naar je website te genereren, je ziet het aantal bezoekers stijgen, maar de resultaten blijven uit… Dit is niet waar je op gerekend had! 

 

Het genereren van traffic naar je website is één, maar die traffic vervolgens laten converteren (verleiden tot aankoop, aanvraag of inschrijving) op je website is een ander verhaal. Waar gaat het fout? Stel jezelf de volgende vragen: 

 • Ken je jouw doelgroep eigenlijk wel goed genoeg?
 • Begrijp je jouw klant wel voldoende?

Doe hierbij geen aannames, maar onderzoek je doelgroep en verzamel data.

 

Nadat je deze data verzameld hebt, dien je de data goed te interpreteren. Dit voorkomt dat je de verkeerde conclusies trekt. Het heeft tenslotte geen zin om een hypothese te vormen of te gaan testen wanneer conclusies uit je onderzoek incorrect zijn. Let op: er zijn geen absolute waarheden. Geen: “dit werkt bij iedereen”. Wat voor de ene website prima werkt, werkt voor een andere website helemaal niet. 

 

Conversie optimalisatie; een continu proces

De gedachte dat een goede website vanzelf converteert is absoluut fout. Je moet er continu aan werken en blijven optimaliseren. In dit proces verzamel je inzichten, interpreteer je data op de juiste manier, werk je ideeën uit en start je met testen. Wanneer je voldoende testdata verzameld hebt, begint het proces weer opnieuw. Ga hierbij voor de beste beleving voor je klant, help hen door het proces op de website en houdt het zo eenvoudig mogelijk. Laat een bezoeker zo min mogelijk nadenken. 

Conversie optimalisatie Forza Digital Breda

Ontdek waar het fout loopt op je website en verzamel data

Om te ontdekken waarom er niet geconverteerd wordt start je met een onderzoek. Maar nog voordat je dit doet, is het belangrijk dat alles goed gemeten wordt (doelen, funnels, e-commerce & event tracking). Zo ben je er zeker van dat je juiste data verzamelt. Stel jezelf vervolgens deze vragen: 

 • Waarom converteren je bezoekers bij jou en niet bij de concurrent? Of waarom converteren ze juist bij je concurrent? 

 • Waar haken bezoekers vroegtijdig af en waarom? 

 • Zijn er onduidelijkheden binnen je website die bezoekers aan het twijfelen brengen?

 • Zijn bezoekers op zoek naar informatie die ze niet kunnen vinden?

 • Wat zijn eventuele conversiekillers? 

 • Wat werkt juist goed en dien je te behouden?

Er zijn verschillende manieren om antwoord te krijgen op deze vragen. Zo kun je onder andere gebruik maken van: 

 • Customer surveys

 • Web & exit surveys

 • Live chat

 • User testing: bijv. een Eye-tracking test

Om het gedrag van bezoekers op je website te testen, gebruik je verschillende analysetools zoals bijvoorbeeld: 

 • Web analytics analyse: Google Analytics of andere data tools

 • Mouse tracking analyse

 • Formulier analyse

Over wat je precies met deze tools kunt doen, vertel ik later meer.

 

Aan de slag met conversie optimalisatie? 

Conversie optimalisatie is een continu proces. Een proces van constant inzichten blijven verzamelen, je data juist interpreteren, ideeën uitwerken en testen. Wanneer je voldoende testdata hebt verzameld, begint het proces weer opnieuw. 

 

Kan jouw website of webshop wel een conversie boost gebruiken? Neem dan gerust contact met mij op, ik denk graag met je mee.

Zelf aan de slag met

conversie optimalisatie

Kan jouw website of webshop wel een conversie boost gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op, we denken graag met je mee.

marjoleine.denotter
Marjoleine den Otter
Accountmanager


Maak een afspraak